Полша арестува генерал от военното контраразузнаване за връзки с руските служби

Срещу генерал Пител може да бъде повдигнато обвинение в "сътрудничество със специална служба на друга държава"

Руско военно разузнаване

Руско военно разузнаване

Бившият началник на полското военно контраразузнаване (SKW) Пьотър Пител е бил задържан днес по искане на прокуратурата от военната жандармерия във Варшава. Това съобщи говорителят на жандармерията Артур Карпенко, цитиран от ТАСС и БТА.

Пител е задържан "поради незаконно сътрудничество с Федералната служба за сигурност" на Русия, уточни министърът на отбраната Антони Мачеревич. Според говорителя на прокуратурата Лукаш Лапчински срещу генерал Пител се води разследване и може да бъде повдигнато обвинение в "сътрудничество със специална служба на друга държава".

Според полски медии през 2010 г. полското ВКР е сключило договор с руската ФСБ, според който нейни представители са посетели щаба на SKW, а началниците на SKW са направили ответно посещение в Русия. Бригаден генерал Пьотър Пител е оглавявал SKW през 2014-2015 г., а преди това е заемал висши постове в организацията.

Полската прокуратура започна разследване за сътрудничество на военното контраразузнаване с ФСБ през декември 2016 г. след публикации в изданието Gazeta Polska за "контакти" между SKW и руските спецслужби, пише РБК. По-рано прокуратурата каза, че Пител и неговият заместник са приели решение за сътрудничество със служба на друга държава без съгласие на правителството. През март 2017 г. и бившият премиер и настоящ председател на Европейския съвет Доналд Туск беше призован, за да бъде разпитан като свидетел по т.нар. руско дело.

Според бившия министър на отбраната Томаш Шемоняк - заемал длъжността в кабинета на Туск (преди той да поеме поста в ЕС), действията на Мачеревич целят да провокират скандал и са част от "жестока борба за власт. Това ще видят в НАТО, това ще видят съюзниците в САЩ. Скандал".