Полша скъсва със зависимостта от руския газ

Страната подписа 20-годишен договор за доставка на 2 милиона тона американски втечнен газ

Полската петролна компания PGNiG и американската Venture Global LNG са подписали договор за доставката на 2 милиона тона втечнен газ, съобщи президентът на PGNiG Петр Вожняк, цитиран от Business Insider.

Договорът е за 20 години по формулата Free on Board, което означава, че полската страна придобива газа в момента, в който той бъде натоварен на танкера. Поляците имат право и да посочат пристанище, до което да бъде транспортирана доставката.

Предвижда се годишно полската компания да получава 25 танкера с втечнен газ, а при разширяване на капацитета количеството може да достигне 2,7 милиарда кубически метра.

В съобщението на PGNiG се казва, че по този начин се намалява зависимостта на Полша от руски природен газ и че американските доставки са алтернатива на "Северен поток" 2, срещу чието строителство Варшава остро възразява.

Доставките ще започнат през 2022 година, а договорът на Полша с "Газпром" изтича през 2021 година.

Според Вожняк цените на американския газ са с 20% по-ниски от предлаганите от Русия.

Полша в момента потребява около 15 милиарда кубични метра газ годишно, като над 10 милиарда са внос от Русия.

По-рано американският президент Доналд Тръмп заяви в интервю за Fox Business, че политиката му в енергийната сфера и особено по отношение на природния газ и петрола е насочена към конкуренция с Русия.