Полицията в Истанбул блокира демонстрация за арменския геноцид

Франция отбелязва за пръв път официално датата

Турската полиция блокира действията на демонстранти, които се опитват да проведат инициатива в Истанбул по повод кланетата от 1915 г. и принудителното депортиране на арменци. Около 100 демонстранти, включително някои френски и европейски депутати, се опитаха да проведат церемония в Истанбул, за да отбележат убийствата, но срещнаха съпротива от полицията, предаде репортер на АФП.

"Вече 9 години се провеждат тези възпоменания за арменския геноцид и за първи път държавата ни пречи", споделя Бенджамин Абтан, един от активистите на митинга в Истанбул.
Войските на Османската империя - предшестваща днешна Турция - са отговорни за масовите убийства на арменци, но Турция повече от 100 години отрича, че това е геноцид. Арменците отбелязват кланетата на 24 април - денят през 1915 г., когато хиляди арменски интелектуалци, заподозрени в прикриване на националистически настроения и враждебност към османското владичество, са подложени на репресии.

Френският премиер Едуар Филип ще ръководи възпоменанията в Париж, по време на които ще изнесе реч и ще постави цветя на Паметника на арменския геноцид, издигнат на северния бряг на река Сена през април 2003 г. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган призова за реакция от френския лидер Еманюел Макрон - "политически новак" за френското честване – като посочи злоупотребите на френските войски по време на колониалната епоха. "Ако погледнем към онези, които се опитват да дадат уроци по правата на човека или демокрацията на Турция по арменския въпрос и борбата срещу тероризма, виждаме, че всички те имат кърваво минало", заяви турският лидер.