Полицай пръснал с лютивия спрей, за да спаси протестиращите

Протестът не е съгласуван със Столична община, обяви Борислав Муеров от Столичната полиция

Използването на лютивия спрей на антиправителствения протест в събота в София е било регламентирано, тъй като протестът е бил незаконен. Това заяви Борислав Муеров от Столичната полиция.

"Ние сега гледаме вече при свършен факт всичко, което е станало и че има няколко разплакани полицаи. Представете си, ако имаше средна или тежка телесна повреда на пет-шест човека, които де факто можеха да бъдат премазани към служебното средство".

Борислав Муеров беше категоричен, че и друг път се е налагало да се използва такъв спрей.

По думите му, мероприятието не е съгласувано със Столична община. Протестиращите са били наблюдавани с видеоконтрол и след като са пристигнали пред Министерски съвет, е видно, че не е имало никаква организация от тяхна страна, държали са се доста грубо и вулгарно и към полицейските служители, и към журналисти. От създадената ситуация по време на протеста, за да няма никакво съприкосновение, е използван лютивият спрей, заяви Муеров.

В целия свят това е процедура, за да няма пряк допир с протестиращите. Това е най-добрият вариант, за да няма използване на физическа сила. Използването на лютивия спрей е регламентирано в Закона за МВР в член 85. На фона на този член има издадена и наредба от 2017 година за използване на сила и помощни средства. Тези химически вещества са предназначени за намаляване на възможността на заплаха от страна на такива протестиращи спрямо полицейски служители и полицейка техника, обясни Муеров.

Той разказа как се с стигнало до ситуацията, при която използването на лютивия спрей разплака и служители на реда. Групата е започнала броене от 10 надолу и след приключване на броенето са се насочили към полицейската техника на булевард "Дондуков". С масовото бутане на протестиращите към полицейски автомобил със загасен двигател, на ръчна спирачка, в който е имало полицейски служител, са изместили автомобила с няколко метра той и е спрял до съседния полицейски автомобил. След това водачът е предупредил протестиращите с полицейска сирена, като е мислел, че това ще ги респектира, но това не е дало ефект. Имало е трима-четирима протестиращи, които са били притиснати от задната част на протеста към автомобила. Описано е образно, че са изхърквали от натиска. Тогава, за да не се допускат по-тежки инциденти, служителят е използвал този лютив спрей. Самата обстановка и местоположение на сградата са в доста променящи се атмосферни условия, има течение, вятър. Течението се е обърнало и се получава тази ситуация, че всички са пострадали от този лютив спрей. Пораженията не са тежки, имало е леко дразнене на горните дихателни пътища, но след измиване и с вода, след това ситуацията се е нормализирала, заяви началникът на Охранителна полиция.

Много по-добре е това, което е станало, от това да има някой затиснат от протестиращите, подчерта той.