Политолог: Разкритията за апартаментите е заради преговорите с американците за изтребителите

Кой стои зад тези разкрития, защо сега им се дава гласност, попита Стойчо Стойчев

Стойчо Стойчев

Стойчо Стойчев

Темата с имотите е болна тема на българското общество, може би защото нашата народопсихология е такава, че свързваме с битовото голяма част от отношението ни към политиката. Затова и магнитудът на този скандал е много по-голям, отколкото този на предишни политически скандали, заяви в ефира на „Плюс-Минус" по Нова телевизия политологът Стойчо Стойчев по повод изнесеното от Елена Йончева за новия апартамент на председателя на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов. Стойчев направи паралел с големия шум около имотите на Тодор Живков и Симеон Сакскобургготски.

Според Стойчев подобна сделка, независимо дали тя е законна или не, в предизборно време задължително бива използвана от политическите опоненти. "Каквито и сделки да имаш, можеш да ги направиш след изборите. Затова разбирам емоционалната реакция на премиера Борисов", посочи политологът.

Според него никой не би спечелил от тези скандали: "Този тип скандали като цяло влияе на имиджа на политиците като общ кюп и ако БСП си мислят, че ще спечелят някой друг процент в социологическо проучване, може би, но като цяло, да не се надяват", категоричен е Стойчев.

"Този скандал се раздухва не с цел да се уязви ГЕРБ преди изборите, а заради преговорите с американците за изтребителите", посочи още той и допълни: "Ние не знаем кой стои зад тези разкрития, защо сега им се дава гласност. Таймингът е много специфично нещо в българската политика, трябва да му обърнем внимание".

От своя страна колегата му Георги Киряков заяви, че тези скандали ще се отразят негативно на предизборната ситуация на ГЕРБ. "Най-малкото Цветанов трябва да бъде отстранен от Предизборния щаб на ГЕРБ, тъй като носи негативи и на партията, и на предизборната обстановка", заяви той. Според него обаче без Цветан Цветанов структурите не могат да съществуват в този си вид. "Не се знае кой би дошъл на негово място и дали структурите ще го приемат”, коментира Киряков.

"Да не навлизаме чак толкова дълбоко в тази конспирация. Малката разлика в социологическите данни между ГЕРБ и БСП може да се повлияе и везните да бъдат наклонени заради този скандал в полза на БСП. Ще се преекспонира този скандал със сигурност и ще се използва за политически цели, без съмнение", заяви Киряков.