Политолог: Нинова не калкулира враговете, тя ги мачка

Курсът "Нинова" е реакционен към Станишев и европейските процеси, заяви Анастас Стефанов от "Тренд"

Анастас Стефанов

Анастас Стефанов

"Стилът на Нинова е авторитарен, лидерски, властващ. Тя по-скоро играе твърдо, а не толкова политически. Тя не калкулира новите врагове, които би си спечелила, а гледа да налага политически своите ходове и да мачка враговете", това каза в интервю за Избори.бг политологът от изследователски център "Тренд" Анастас Стефанов.

"Такъв беше и подходът със Станишев. По време на гласуването на Инстанбулската конвенция преди време си пролича разделителната линия между европейското БСП и националното БСП. Курсът "Нинова" е реакционен към европейските процеси и към Станишев. Очевидно е, че листата на БСП ще залага на националното, националната проблематика ще бъде водеща на евроизборите. В тази проблематика Нинова и Елена Йончева се чувстват по-сигурни, докато Станишев е европейското лице, което е на трето място. БСП по този начин ще води кампания в две успоредни линии.", каза Анастас Стефанов

Той добави, че това което откроява двете листи е, че при БСП има залагане на националния характер за сметка на европейския характер.

"БСП успя да събуди по-голям интерес от гледна точка на вътрешно-партийните битки, които протичат в партията. В ГЕРБ трябваше да менажират скандалите, които протичат между тях. Това, което откроява двете листи, е  вътрешно-партийният конфликт дали Станишев да бъде включен в листата легитимира това, че в БСП е налице яростна опозиция."