Политолог: Изравняването на силите между ГЕРБ и БСП може да се окаже временен ефект

ЕНП ще остане първа в европарламента, но ще загуби около 20 места

ГЕРБ и БСП ще имат равен брой депутати в следващия Европейски парламент - по 6. Това сочи последното проучване, осъществено от Европарламента. ДПС ще получи 2 места, "Воля", ВМРО и “Демократична България“ по едно, сочи новата прогноза. Извън Европейския парламент остават "Атака", НФСБ и АБВ.
Отново най-много места се дават на ЕНП – 180. Веднага след тях се нареждат европейските социалисти и демократи със 149, следвани от “Алианса на либералите и демократите за Европа“ – 76.

В интервю за "Нещо повече" на БНР темата за обществените нагласи в ЕС и бъдещото разпределение на местата в новия парламент беше коментирана от доц. Даниел Смилов, преподавател в Софийския университет "Св. Климент Охридски".

В това изследване няма нови данни, то стъпва на последните сондажи на "Алфа Рисърч" и "Медиана". След "Апартаментгейт" ГЕРБ  и БСП са поизравнени. Първата агенция беше дала малка преднина на ГЕРБ, втората - на БСП. Ако те получат по 6 мандата, то ВМРО и “Демократична България“ получават по един мандат, възможно е да се намеси и "Воля". 

Ще има известен отлив от традиционните партии, ЕНП ще остане първа, но ще загуби около 20 места. По-голям отлив има от социалистите. Гласове ще отидат в т.нар. "евроскептични формации", които вероятно ще достигнат до около една трета от местата в следващия парламент. Това от гледна точка на тяхното представяне е изключителен успех. Но една трета от местата в него не са достатъчни за кардинално обръщане на политиката, отбеляза доц. Смилов.

Според него политическият процес в новия парламент ще бъде доста динамичен. Влиянието на евроскептиците би се повишило при две условия - ако действат заедно, което е трудно и ако проевропейските партии не успеят да се споразумеят по ключовите политики. Тогава ще трябва да разчитат и на гласове от евроскептичните партии. Разликата между проевропейските и евроскептичните партии всъщност не е толкова плътна, колкото би могло да се предположи. По определени въпроси част от тях би могла да бъде привличана. Например, ако се дават ресурси за охрана на външните граници.

Не очаквам, че ще се стигне до използване на гласове или до вкарване в ЕК на представители на антиевропейските партии. Очаквам или коалиция, или да се получи нещо като управление на малцинството, прогнозира политологът.

Според него изравняването на силите между ГЕРБ и БСП може да се окаже временен ефект и трябва да се види следващото социологическо изследване, за да се даде отговор на въпрос дали става дума за по-трайна тенденция.