Вълко Червенков: Следствието на ДС е само и единствено орган на партията

Архивите разказват, как БКП подчини независими институции да и служат като щит и меч

Вълко Червенков

Вълко Червенков

„Следственият апарат на Държавна сигурност не може да има друго ръководство извън партията и хората в него нямат нищо друго освен партийни интереси”. Това заявява секретарят на Политбюро на ЦК на БКП Вълко Червенков на среща с ръководството на следствения отдел на ДС през есента на 1949 г.
Това е малко преди монтирания политически процес срещу бившия вицепремиер Трайчо Костов, който през декември същата година е осъден на смърт и обесен като „враг с партиен билет” и англо-американски шпионин по искане на Кремъл, но всъщност се превръща трън в очите на Сталин за това, че се опитва да наложи търговска тайна в икономическите взаимоотношения с Москва.
Сайтът desebg.com публикува част от стенограмата, благодарение на която до нас днес достига разговора на Червенков с ръководството на следствието в Държавна сигурност.
От стенограмата се вижда императивния тон, който първият човек в БКП държи на следователите и бруталното подчинение на партията, който се иска от следствените работници, които трябва да изпълняват само и единствено заповедите на комунистическата върхушка.
По време на срещата Вълко Червенков очертава за пореден път, че ДС е „много важен и деликатен орган“, който не може да има друго ръководство извън комунистическата партия.
Подчертано е, че прочистването на партията от англо-американската агентура и самото бъдеще на партията зависят от ДС.
По думите на Червенков „работата няма да се свърши с процеса на Костов. Ние ще трябва да обновим целия държавен апарат и да направим сериозни изводи за нашата работа.“
Документът е включен в разширения електронен вариант на сборника „Държавна сигурност и „врага с партиен билет” на Комисията по досиетата, 2017 г.

valko_chervenkov1.jpg

valko_chervenkov2.jpg

valko_chervenkov3.jpg

valko_chervenkov4.jpg