Хитлер готвел радиоактивна бомба за Ню Йорк

Третият райх проектирала уникален ракетоплан, с помощта на който да хвърли "мръсна" радиоактивна бомба над Ню Йорк.

Това разкрива британският в. "Дейли експрес", позовавайки се на новооткрити  документи за режима на Хитлер.

Херман Гьоринг бил автор на зловещата идея. Той търсел оригинален и ефикасен начин да повиши рейтинга си в очите на Хитлер. Командващият германските ВВС искал да нанесе болезнен удар с големи щети по САЩ, след като те влезли във войната заради японската бомбардировка над американската ВМС база в Пърл Харбър през декември 1941 г., твърди историкът Дейвид Бейкър.

Германия обаче нямала самолети, които могат да прелетят до Америка и обратно без презареждане във въздуха, за да я бомбардират.

Гьоринг привлякъл австрийския изобретател Ойген Зенгер, който още през 30-те години представил оригинален проект за нискоорбитален ракетоплан, наречен "Сребърна птица", способен да достигне всяка точка на земното кълбо. Зенгер получил екип и конструкторско бюро в Хамбург да разработва проекта си.

Ракетопланът трябвало да бъде изведен на ниска космическа орбита - около 130 км над повърхността. Той щял да стартира от монорелсова 2-километрова рампа с помощта на 36 ракетни двигателя "Фау-2". След като в края на релсата бъде изхвърлен мощно нагоре, щял да се включи собственият му двигател, който да го изведе на полукосмическа височина, в която да прелети до Ню Йорк с минимално гориво в разредената атмосфера и с огромна скорост.

Над Ню Йорк пилотът трябвало да взриви бомбата с радиоактивен пясък, която да вдигне смъртоносен облак над града. По-нанатък "Сребърната птица" щяла да прелети до съюзническа Япония, където да се снижи и да кацне.

Зенгер, който бил брилянтен математик и инженер, разработил заданието, но междувременно нещата се променили и вниманието на Берлин било погълнато от неудачите по другите фронтове. Гьоринг насочил ресурсите към други по-актуални задачи.

След войната Зенгер бил дирен от Сталин, за да работи за СССР, но не бил открит. Попаднал при американците и дал много оригинални идеи за тяхната космическа програма.