Кой спря османците да не стигнат Париж?

Преди 330 г. на днешния ден обединените армии на полския крал Ян III Собиески и херцога на Лотарингия Шарл разбиват османската армия при Виена и спират настъплението на Османската империя на Запад. Това е историческият поглед към събитията от 1683 г. Има обаче и друг прочит, кой спря османците да не стигнат Париж.

134 години в търсене на съединението и силата

На 10 февруари 1879 г. България възстановява държавността си, откривайки Учредителното народно събрание в Търново. В състава му влизат от 229 депутати. Основната задача е изработване на конституция на Княжество България. За председател е избран митрополит Антим I Видински, а за подпредседатели - Петко Каравелов и Тодор Икономов. 

23 години от старта на програмата „Червените куфарчета”

На 8 февруари 1990 г. е съставено първото правителство на БКП-БСП с премиер Андрей Луканов след падането на режима на Тодор Живков. В историята то е известно като „Лукановата зима”, но все по-голяма популярност вече добива определението „правитeлство на червените куфарчета”. 

Забравете „Буда”, помнете Петко Каравелов

Агент „Буда”, Хизбулла, ГЕРБ, атентат срещу Доган, БСП, магистрали, ДС, Баретата, мафия, Брюксел – все досадни теми от ежедневието,  които ни карат само да се мразим. Но  покрай тях пропускаме да помним и да виждаме корените си – там където с достойнство мълчи националната ни идентичност.

На 4 февруари БСП призна провала си

Истината за 4 февруари продължава да бъде един от призраците в най-новата ни история. През 1997 г.председателят на БСП Георги Първанов и министърът на вътрешните работи Николай Добрев връщат мандата за съставяне на второ социалистическо правителство на България, признавайки провала на управлението на Жан Виденов.

Българин прави постижение, за което днес нацията не може да мечтае

Няма шега - на 3 февруари през вече далечната 1921 г. българинът Хараламби Джамджиев регистрира пред чехословашките патентни органи в Прага свой модел самолет под името “Бързолет”. В него използва за самолетно крило тесни (ивични) профили. Така България се оказва сред световните пионери в конструирането на съвременни летателни машини. Всъщност невероятният българин конструира летателна машина още през 1895-1896 г. и патентова летателен апарат под името „Нова система аероплан" във Франция на 16 февруари 1911 г. Той е регистриран под номер 26244.

„Кървавият четвъртък”

След като убиват княз Кирил, комунистите изказват съболезнования на близките му На 1 февруари 1945 г. „Народният съд” на комунистическия режим осъжда на смърт тримата регенти Н.Ц.В. Княз Кирил, ген. Никола Михов и проф. Богдан Филов. На смърт са осъдени още 8 царски съветници, 22-ма министри от последните три правителства преди 1944 г., 67 депутати, 47 генерали и висши офицери. 150 души. Почти целия политически елит на България до комунистически преврат на 9 септември. Как е преминал този кървъв четвъртък, разказва царица Иоанна. Faktor.bg ви предлага откъс от нейната книга „Спомени”, написана през 1964 г. и публикувана за пръв път на български през 1991 г.  „Присъдата на процеса на регентите и на министрите бе произнесена  в чети

Агент „Стоянов” разпределял порциите във фонд „Научни изследвания”

Проф. Рангел Гюров, който тази седмица подаде оставка като председател на съвета на фонд „Научни изследвания” е сред учените, които са свързани с бившата Държавна сигурност. Неговото име фигурира в списъка на преподавателите, заемащи ръководни постове в Нов български университет, чиято принадлежност към ДС беше обявена от комисията по досиетата през 2012 г. Според данните в архивите през 1970 г. Рангел Гюров (1949) е привлечен от Трето управление на ДС(военното контраразузнаване) като осведомител под псевдонима „Стоянов”. По това време той е бил 21-годишен. Гюров е работил и за Шесто управление на ДС за борба с идеологическата диверсия. Свален е от оперативен отчет през 1973 г. Досието му не е запазено. Фактът на принадлежност към ДС на Гюров е пропуснат от повечето медии покрай разразилия се скандал с фонд „Научни изследвания”. В началото му сам