​Ирина Бокова - Кремълската кандидатура за ООН

Специално разследване на Faktor.bg

Ако Ирина Бокова не бъде номинирана за официален български кандидат за поста генерален секретар на ООН, правителството може да падне, след като АБВ оттегли подкрепата си за него. Скандалната заявка вече е направена от Георги Първанов, но защо верният кадър на БКП и БСП се превръща в толкова важен фактор, от къде идва разрушителната сила, ако бившият дипломат не получи тази номинация? Силите в държавата са прегрупирани, зад Бокова явно стаят кръгове на задкулисието - монархия, олигархия, червена номенклатура, кадри и зависими от ДС. Нещо по-зловещо - прозира сянката на Кремъл, която е красноречивият знак, че това не са интереси на България. Войната за Бокова провокира това разследване на Faktor.bg, проведено с помощта на колеги от САЩ и Франция.

ЧАСТ ПЪРВА: РАЗХОДКИ В СЕНТРАЛ ПАРК

Невян Гаврилов, Ели Ковачева, Стойко Стоянов

Началото на осемдесетте години на миналия век. Представителен и винаги елегантно облечен мъж, придружаван от много красива, с десетина години по-млада от него жена често са били наблюдавани да се разхождат в източната част на Сентръл парк в Ню Йорк. Обикновено се срещали на ъгъла на 72-ра улица и Пето авеню. Тя идвала от горната част на Манхатън, покрай музея Метрополитен, а той от противоположната посока. Обикновено отивали навътре в парка до количка за сандвичи, хот-дог и напитки. Сядали на близка пейка и изпивали купените кафета, като оживено разговаряли. Един от наблюдаващите ги тогава, сега пенсионер в Чикаго, разказва, че никога не е забелязвал интимни жестове по време на тези кратки срещи в парка. "Тя беше изключително хубава, с големи, бадемови тъжни очи. Повече слушаше какво казва мъжа и рядко се усмихваше."

Мъжът, 41-годишният тогава Пеню Костадинов е заместник на търговското аташе в Ню Йорк. Това е второто му пребиване на този пост в Съединените щати. Офицер е от 1970 година в конролираното от СССР Първо главно управление на Държавна сигурност. Макар и роден в малкото карнобатското село Кликач, Пеню Костадинов, благодарение на любознателния си ум и общителен характер, успява бързо да натрупа обща култура и да придобие добри маниери. За това помага и по-късната му подготовка в езиковата гимназия в Ловеч, където юношата от Кликач се запознава със западната култура и показва добри умения за усвояване на чужди езици. Малко се знае за детството му. Не успяхме да намерим хора в Кликач, които да си спомнят малкия Пеню. Селото вече е почти изцяло населено с мюсюлмани, повечето български турци, но също и помаци, преселници от Родопите. По-късно завършва инженерство и съветска разузнавателна школа.

Съвсем различен е произходът на младата, красива жена. Ирина Бокова току-що е навършила 30 години, но вече е изпратена за трети секретар към мисията на НРБ в Организацията на Обединените нации. При това, за огромно учудване на специалистите в областта на разузнаването и отбраната - заема поста секретар по въпросите на разоръжаването. Дъщеря е на един от идеолозите на Българската комунистическа партия - Георги Боков, главен редактор на партийния орган "Работническо дело" и функционер, с 

близки връзки със съветските служби

Пред Ирина се открива шеметна кариера. Но за разлика от други деца на комунистическата върхушка тя не се насочва към кино, телевизия или нароените по онова време творчески организации и съюзи, а търси кариера в една поне дотогава мъжка област, където повечето нейни колеги са от сферите на разузнаването и въоръжените сили. Както се пошегува бивш западен дипломат в същата област, който е достигнал до генералско звание: "Изглежда бяха изпратили това нежно и крехко създание да ни разсейва нас, дъртаците, по време на разискванията". Но красивата и нежна Ирина, както я описват всички, които са я познавали по онова време, има зад гърба си не само мощното рамо на всевластния си баща, но и много солидна подготовка в Московския държавен институт по международни отношения и близо шест годишен стаж във Външно министерство по въпросите на въоръжаването. А едва е навършила 30 години. Може да гадаем дали е била вербувана от КГБ или от съветското военно разузнаване по време на следването си в Москва. Според повечето специалисти от онова време това е била редовна практика на съветските тайни служби - да привличат за агенти на СССР студенти от Източна Европа, особено във външно-политическата област.

Честите разходки на Костадинов и Бокова в Централния парк са следени внимателно от Федералното бюро за разследване. Не става дума за рутинно наблюдение на дипломати и търговски служители от Варшавския пакт, а за специална операция, продължаваща повече от година за проследяване на Пеню Костадинов. Търговското аташе е не просто 

подозирано за шпионска дейност,

както повечето представители на съветския блок. Костадинов е засечен в неколкократни опити да вербува американски граждани за целите и в полза на ръководеното от Москва българско външно разузнаване.

На 23 септември, 1983 година, Пеню Костадинов е арестуван в едно заведение на последния етаж на небостъргач, което се намира в западната част на Манхатън до "Калъмбъс съркъл". Търговският представител на комунистическа България, чиято легенда е, че се занимава главно със селскостопанска техника,  е заловен със секретни документи за американски ядрени програми.

Снимки в галерия:

1. Бокова и Путин

2. Агенти на ФБР слагат белезници на нашия разузнавач Пеньо Костадинов

3. Младата Ирина

Очаквайте утре Втора част