Защо игнорираме Македония от Балканската среща на 3-ти октомври в Евксиновград?

Мастилото още не е изсъхнало от договора и вече предаваме Македония

Борисов и Заев

Борисов и Заев

Николай Василев

Свикването на Балканска среща на 3-ти октомври в Евксиновград, на която са поканени премиерите на Румъния и Гърция и президента на Сърбия, но не и премиерът на Македония е груба стратегическа грешка на българското правителство.
Едва два месеца след подписването на историческия Договор за добросъседство и приятелство между правителствата на България и Македония, българският премиер е инициатор на среща, която няма как да не бъде оценена в Скопие като опит тяхната страна да бъде изолирана от вземането на важни решения за бъдещето развитие на региона.
Подписването на Договора с Македония откри възможността за постигане на стратегическо партньорство между двете страни наследнички на Българската екзархия. За съжаление много действия на българското правителство рискуват да превърнат договора в мъртвороден. Ако присъствието на премиера Борисов на тройната среща с премиера на Гърция и президента на Сърбия в Солун на 13 юли беше донякъде разбираемо - тя все пак бе организирана от гръцкия премиер, а договорът с Македония все още не беше подписан, то

 игнорирането на Македония

 на срещата в Евкиснивград - организирана от българската страна е силно притеснително. 
Иска ли нашето правителство наистина да изгражда стратегическо партньорство с братска Македония, или целта на Договора беше само да се реши определен проблем, който България имаше с „югозападната си съседка“? Не наливат ли действията на кабинета Борисов - Каракачанов вода в мелницата на критиците на Договора в Скопие? Да не забравяме, че той още дори не е ратифициран от тяхното Събрание.
Не друг, а братството на монасите на Бигорския манастир – едно от огнищата на духовност позволил на нашия народ да оцелее, 

призна Българската екзархия, като църква майка на Македонската православна църква

 Този смал акт беше продължен на 25 септември с решението на Светия архиерейски синод на МПЦ, да подкрепи Договора за добросъседство и приятелство. Това на практика означава, че на пук на критиците, Македонската православна църква официално призна очевидността, че нашите страни имат "обща история".
Но уви, това историческо решение не достигна до основните медии в България! 
Вместо това, лидерът на ВМРО и министър на отбраната г-н Каракачанов посети руски медиен форум. Не чухме от него никакъв коментар за подкрепата от руска страна за отявлените противници на ратифицирането на Договора в Скопие. 
Изграждането на стратегически съюзнически отношения между София и Скопие не може да не бъде 

първи приоритет на българската държава

 Това стратегическо партньорство разбира се не може и не бива да бъде насочено срещу никоя друга страна. Но едва когато останалите балкански страни приемат специалните отношения между България и Македония, на Балканите ще възцари ера на сигурност и сътрудничество. 
Но на път сме да проиграем този рядък исторически шанс!