Wall Street Journal: "Руската корпорация за убийства" (Russian Murder Inc) трябва да бъде спряна

Инсценираната смърт на руския журналист Аркадий Бабченко само подчертава рисковете за дисидентите, пише в редакционна статия авторитетното американско издание

Образът на Анна Политковская се превърна в символ на гражданските протести

Образът на Анна Политковская се превърна в символ на гражданските протести

Тонът на англоезичната преса, пишеща за путинова Русия, в последните дни е безпрецедентно твърд  и демонстрира, че позицията на американския и британския елит спрямо режима, чието олицетворение е Владимир Путин, необратимо се е променила. И макар че европейските политици се опитват да намерят общи интереси (нали и със Сталин се разбрахме, и с Брежнев, ще трябва да си имаме работа и с Путин-няма къде да се дяваме), общественият консенсус в САЩ е очевиден: 

Русия е завладяна от банда убийци

Колко опасен е животът в изгнание на руските критици на Владимир Путин? Отговорът е очевиден, като вземем предвид, че журналистът Аркадий Бабченко беше готов да инсценира собствената си смърт, за да помогне на украинските служби да провалят покушението срещу него.

Ден след съобщението за "смъртта" му, украинските власти обявиха, че Бабченко е жив. Украинските официални лица не съобщават подробности за опита за покушение, но по думите им то е организирано от Русия, извършени са арести.

41-годишният Бабченко (бивш военен кореспондент) е един от най-смелите критици на путинския режим, активно критикуваше руското нахлуване в Украйна и сирийската авантюра на Кремъл. Той напусна Русия през 2017 година след многобройни заплахи за убийство и, в крайна сметка, се установи в Украйна. През март в Ню Йорк, на съвместна пресконференция с Гари Каспаров, той разказа за заплахата от пропагандната машина на Кремъл.

Киев стана смъртно опасен за критиците на Кремъл

 През юли 2016 година беше убит беларуският журналист Павел Шеремет. През март 2017 година Денис Вороненков, бивш депутат от руската Държавна дума, който твърдеше, че има сериозна информация за корупционни схеми в най-високите етажи на руските власти, беше убит посред бял ден пред хотела си. 

Междувременно, в сряда Бил Браудър беше (временно) задържан в Мадрид по заповед за арест от "Интерпол". Както скоро се изясни - заповедта е била изфабрикувана. "Интерпол" бързо опроверга издаването на заповед за арест на Браудър и той беше освободен.

Браудър, който явно е в първите редове в списъка с врагове на Путин, е движещата сила зад, така наречените, "закони Магнитски", приети в САЩ, Канада, Великобритания и прибалтийските страни, които въвеждат санкции срещу руски граждани, които нарушават правата на човека.

Тези две информации - едната за убийството на журналист и политически противник, извършено извън границите на Русия, а втората за арест с цел сплашване - са ясен сигнал, а целта им е да накара критиците на Кремъл да разберат, че 

никъде не могат да се чувстват в безопасност
 
Затова е позитивно, че западните страни най-накрая започнаха да реагират на случващото се. След като през март в Солсбъри беше извършено покушение срещу бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му с използването на руско нервно-паралитично вещество, Великобритания посочи вратата на шпионите на Путин и предприема и други мерки в тази насока. Администрацията на Тръмп подложи на санкции приближените на Путин и принуди други страни, като Латвия, например, да прекратят прането на руски пари.

Необходимо е да бъде направено още много, за да бъде разобличена и спряна "Руската корпорация за убийства" и, да се надяваме, Украйна ще разкаже на света подробностите на заговора за убийството на Аркадий Бабченко.