В Европейския парламент без български националисти – „патриотизмът” им е клоунско наметало на русофилията им

Национални интереси могат да бъдат отстоявани само от демократи убедени в жизнеността на Европейския съюз и работещи за него

Александър Йорданов

Александър Йорданов

Александър Йорданов,специално за Faktor.bg

До изборите за Европейски парламент остават четири месеца. Но вече е ясно, че от техните резултати ще зависи дали нашият съюз ще продължи да бъде единен и силен. Опасността е да се трансформира във временен бивак на заболели от национализъм държави. Защото изборът ще бъде между все по-задълбочаващо се интегриране и следване на основополагащата идея за федериране или връщане към насипното състояние на Европа по модела „всяка коза на свой крак”. Този модел националистите днес наричат „Европа на отечествата”. Идеята им е всяко „отечество” да се оправя само, както може. Но е очевидно, че няма как един национализъм да се погрижи за добруването на чужд нему национализъм. Хаосът във взаимоотношенията  и конфликтът между „отечествата” ще бъде неизбежен.
 В такава Европа ние вече живяхме. Това бе Европа на ХХ век. И заради претенциите на „отечествата” тогава десетки милиони хора  загубиха живота си. 
Реална е опасността в новия Европейски парламент противниците на ЕС да разрушат изграденото след Втората световна война европейско единство.

 Антиевропеизмът е клоун

 Той сменя парцалите си за поредното изпълнение пред публиката, но всичките му номера са познати. Някогашният либерал и защитник на европейската идея Виктор Орбан днес подскача на манежа под звуците на руска хармоника. Матео Салвини, лидер на италианската крайнодясна партия „ Лига” смята евродепутатите за „ненормални”. Френската националистка Марин льо Пен не спира да повтаря лъжата, че „Европейският съюз се превърна в Европейски Съветски съюз”. Вероятно затова и издига за водач на листата на „Национален сбор” „млад представител на работническата класа” с крайни антиевропейски и пропутински възгледи.  В резолюцията на своя последен конгрес крайнодясната „Алтернатива за Германия”  записа като цел Декзит, т.е. напускане на Европейския съюз. Полският консерватор Ярослав Качински е против „тесния модел” на ЕС и настоява да се върне обратно „отнетият суверенитет на европейските нации”. 

В момента няма европейска страна,  в която евроскептицизмът да не ражда вече отровни плодове.  Европа се трови, но мед капе от тази новина в Кремъл. Националистите работят за политиката на Владимир Путин. Те отслабват Европа и така Русия става важен фактор на Европейския континент. 

Няма европейски национализъм, който да е пробългарски

Всеки национализъм си е башка национализъм. Гръцките националисти няма да защитят българските интереси. Нито унгарските ще го сторят. А още по-малко френските. Нямат причина да го сторят и австрийските. Колкото повече националисти има в Европейския парламент толкова повече интересите на България ще страдат. Националистическата солидарност е винаги солидарност за зло. Такъв бе съюзът на Хитлер с Мусолини или Пактът за ненападение сключен от Сталин и Хитлер. Няма вариант при който италиански, френски, германски, австрийски и прочие националисти да се загрижат за интересите на България. Български евродепутати националисти не трябва да има в Европейския парламент. Още повече, че за тях „национализмът” е клоунско наметало на русофилията им. Техните проруски, ксенофобски и расистки възгледи са опасност, която България не трябва да изпраща в европарламента. 

Българските национални интереси могат да бъдат отстоявани само от демократи убедени в жизнеността на Европейския съюз и работещи за него. Европейски парламент, доминиран от националисти, няма да бъде в състояние да взема решения. Той ще бъде парализиран. На това разчита в своята антиевропейска стратегия Москва. Това ще целят на предстоящите избори българските проруски партии. Ако днес в Европарламента и в Европейската комисия има спорни въпроси, то след настъплението на националистите те ще станат вече нерешими въпроси. 

България не трябва да изпраща националисти в европейския парламент

Ако искаме истински да защитим националните си интереси. Това отлично е разбрал лидерът на партия ДОСТ Лютви Местан, който преди няколко дни публикува статия–обръщение със заглавие:  „ЗАГУБИМ ЛИ ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ И НАТО – ГУБИМ ВСИЧКО”. Същата позиция и също така категорично още през октомври миналата година изрази лидерът на БЗНС Николай Ненчев. И предложи  създаването на ЕДИНЕН ДЕМОКРАТИЧЕСКИ СЪЮЗ на извънпарламентарните демократични и проевропейски партии, който да се яви заедно на европейските избори, а след тях и на парламентарните избори у нас. Същевременно от „Демократична България" (ДСБ, "Да, България" и "Зелените") обявиха, че подготвят своята листа за евроизборите. Те твърдят, че са „почти готови с модел за общо явяване на демократичната опозиция”, но правят забележката, че това не означавало „обединение на дясното”. Но ако не е обединение, то какво тогава ще да е? Председателят на СДС декларира, че „Коалиция с "Демократична България" за евроизборите е най-подходяща за СДС”.  Хубаво нещо са добрите намерения. Лошо е, когато не се реализират. Безпътицата на дясното е резултат на много егоцентризъм, нарцисизъм и липса на адекватно на ситуацията политическо мислене. 

Лютви Местан достига до верния извод, че зад мантрата „Европа на отечествата” се води борба срещу общите правила и регламенти, които всъщност правят Европа обединена и просперираща. Той отлично знае, че Европа не е само географско понятие или „механичен сбор” от държави, за каквато я представят националистите, а „глобална система от споделени ценности, сред които на първо място е политическият плурализъм, върховенството на закона и гарантираните човешки права.” Затова и Путинова Русия е държавата, която е заинтересована от „разрухата на ЕС”, от неговата „ценностна ерозия”. 
Разбира се, ЕС не е Крим, за да бъде окупиран и анексиран от Русия, макар у нас да има празноглавци, които очакват отново „братушките” да ни „освободят” от „робството на Брюксел”. Стратегията на Кремъл предвижда, пише с основание лидерът на партия ДОСТ, Европейският съюз да бъде „разбит отвътре”. И за слепите е вече ясно, че политици от парламентарно представените партии и коалиции „Обединени патриоти”, БСП, ДПС и „Воля” желаят да превърнат България в „троянски кон” на руските интереси в Европа. За съжаление редица действия на партията ГЕРБ показват, че тя се опитва  да лавира между ЕС и Русия, както действат и други европейски държави. Това най-ясно се наблюдава при опитите да се реализира вредният за България проруски проект АЕЦ „Белене” или да се допусне на българска територия руският „Турски поток”. И двата проекта ще усилят и без това силното руско влияние в страната. Те са като воините на Одисей в търбуха на „троянския кон”, в какъвто националисти и русофили искат да превърнат България в ЕС. 

 Като цитира плана „Решетников“ за България Лютви Местан обръща внимание, че „изваждането на България от НАТО и връщането ѝ в геополитическото пространство на Русия като нейна Задунайска губерния” е цел на антиевропейските сили у нас. С основание той определя ДПС като партия, която винаги е готова да бие „теманета пред Кремъл”.  Но големият проблем според него е,  коалицията с антиевропейските националисти от партия „Атака”, които смятат, че  „Крим е руска територия”. В 44-то Народно събрание  ГЕРБ нямат голям избор за партньори, това го определиха избирателите. Но решителните и европейски държавници не висят на националистически каишки. Факт е, че единствената голяма заплаха за българската национална сигурност продължава да бъде Русия с нейните амбиции на Балканите и в Черноморския регион, особено след военната агресия която осъществи срещу Украйна. Русия осъществи терористичен акт на европейска територия. България изрази солидарност с Великобритания, но не осъди Русия.  
Политиката на снишаване пред Русия, която наблюдаваме у нас в момента е опасна. 

Няма европеизъм без атлантизъм 

За страна като България това е политическа аксиома. Единството на САЩ и Европейския съюз е гаранция за мир и просперитет на нашия континент. На тази аксиома обръща специално внимание Лютви Местан. За него тя е основата за обединението на извънпарламентарната опозиция за европейските избори. 
  Социологията казва, че ГЕРБ ще имат отново най-много евродепутати. Но е тревожно, че в момента БСП настига партита на Борисов, ако са верни прогнозите. Защо се получава така. Защото гражданите смятат, че ако се води проруска политика, то по-добре да я води БСП. Те не са гласували за ГЕРБ, за да се обслужват с предимство руските интереси у нас. И се разочароват. Според Местан  опасно е, че сме слепи за развените руски знамена по цялото българско Черноморие от Дуранкулак до Резово, което с Росенец и Камчия изглежда като руски анклав.  

Решението е ЕВРОПЕЙСКА БЪЛГАРИЯ 

Задачата е ясна. Българските избиратели не трябва да изпращат в Европейския парламент депутати от антиевропейски партии. Лютви Местан аргументирано доказва, че това е възможно, ако се обединят усилията на всички извънпарламентарни проевропейски демократични партии. Те разпологат с потенциал от минимум 500 000 избиратели, които още на парламентарните избори показаха, че гласуват различно от ГЕРБ, БСП, ДПС, „Обединените патриоти” и „Воля”. Обединени те ще станат незаобиколим фактор в българската политика. 
На последните парламентарни избори демократичната общност се яви разделена и над 400 000 гласоподаватели останаха без парламентарно представителство. За „Реформаторския  блок” гласуваха 107 407 граждани,  за „Да, България” –  101 177  граждани, за ДОСТ – 100 479 граждани и за „Нова република”  – 86 984 граждани. Това бе вот за евроатлантическа България, но разпилян вот и провален вот. И сега, вместо да управляват и да помагат на България, тези партии опозиционерстват извън парламента. 

Предстоящите избори за Европейски парламент са добра възможност антикомунистическа и антинационалистическа България да се яви единна на тях. Така ще си помогнем сами помагайки и на Европа. За да я има европейска България в Европейския парламент, в обединена Европа.