Уроци в цветни картинки за деца – не вярвайте, когато ви говорят добро за Сталин и комунизма

Кога в българските учебници ще се появи истинската история за тоталитарното минало

Александър Йорданов

Александър Йорданов

Александър Йорданов

Това е моят скромен принос към учебниците за българските деца. Предлагам, картините, които ще видите, рисувани от  известни руски художници,  да бъдат включени в българските учебници. Същевременно улеснявам учителите като давам и кратко описание на съответната картина. Разбира се, те са в правото си да допълват с много факти и пояснения това, което децата ще открият чрез изобразителното изкуство.

 ПЪРВИ УРОК: ТЕРОР 

В Съветския съюз ТЕРОРЪТ е бил ежедневие. Затова и художникът го е пресъздал. Изобразителното изкуство винаги е показвало човешката болка и страдание.  Тази болка и страдание в резултат на комунистическия терор пресъздава в картината си "В очакване на разстрела" руският художник Николай Гетман. Картината е от 1987 г.

kartini_komunizam.jpg

ВТОРИ УРОК: ЛАГЕР 

 В Съветския съюз хората, които мислеха различно от властите, ги арестуват и изпращат на хиляди километри от домовете им в „лагери на смъртта”, същите като в нацистка Германия. След окупацията на България от Съветския съюз през 1944 г. такива „лагери” се изграждат и у нас. На 400 км от Магадан, на Колимското шосе, художникът Николай Гетман – също лагерник, е изобразил автентично своя лагер. На преден план веднага привлича погледа ви портретът на другаря Сталин. Защото така е било в действителност. Портретите на убийците при комунизма винаги висяха на видимо място.

kartini_komunizam1.jpg

ТРЕТИ УРОК: ГУЛАГ 

 ГУЛАГ означава „Главно управление на лагерите и местата за задържане”. В лагерите изградени  от съветския режим са били изолирани милиони хора. Според официалната власт те са били „врагове”. Но ако комунизмът е бил нещо хубаво, защо е имал толкова много „врагове”? По-скоро истината е,че ГУЛАГ е войната на комунистическия режим в СССР  срещу собствения народ. В ГУЛАГ загиват милиони хора. И до днес  учените  спорят къде са унищожени повече хора: дали в нацистките или в комунистическите лагери. За вас е важно да знаете, че всяко унищожение на хора е престъпление. Важно е също така да знаете, че в лагерите съветските „другари” – милиционери и чекисти, не само са убивали хора, но са се гаврили със своите жертви. Руският художник Игор Обросов е предал в своето платно точно такъв епизод: група милиционери (чекисти) изнасилват затворничка в лагер. Така се нарича и картината: „Изнасилване”.

kartini_komunizam2.jpg

ЧЕТВЪРТИ УРОК:  ГЛАДОМОР

ГЛАДОМОР се наричат организираните от съветския режим на Йосиф Сталин масови убийства на хора чрез  глад в редица райони на „необятната” съветска страна. Най-страшен е бил гладоморът в Украйна, Поволжието и Кубан, където от глад загиват близо 10 милиона души. Руската художничка Нина Марченко в картината си "Пътят на скръбта" е предала тази трагедия.  А вие бихте ли подкрепяли управляващи, които организират такъв масов глад в собствената си държава?

kartini_komunizam3.jpg

ПЕТИ УРОК: ОПАШКАТА

В Съветския съюз, както и в Народна република България по време на комунизма и социализма, най-типичното обществено явление бе ОПАШКАТА. На опашка хората се редяха за всичко за което се сетите: от най-обикновени хранителни продукти до т.нар. „дефицитни стоки”, т.е. такива, които само като по чудо можеш да си ги купиш: банани, портокали, тоалетна хартия, телевизор.  В България ние се гордеехме тогава, че у нас опашките са „по-малки”. По-малко народ сме и затова и опашките ни са били по-малки. Но наистина ГОЛЯМАТА ОПАШКА бе в СССР. Руският художник Василий Колотев в картината си „Опашка” от 1985 г. се е опитал да пресъздаде това типично за съветския режим явление.

kartini_komunizam4.jpg

ШЕСТИ УРОК: БИРА 

Истинска радост за съветския човек бе „пускането” на бира.  Особено в празнични дни или в неделя. Това си е било събитие. И не случайно е направило силно впечатление на руския художник Василий Колотев през 1984 г.. Разгледайте внимателно творбата му "Неделя". Вижте лицата на “строителите на социализма”, “радостта” от почивния ден, дървената ограда, върху която се оставят празните чаши. Какво още виждате? Какво то ви говори?

kartini_komunizam5.jpg

СЕДМИ УРОК: ОБОБЩЕНИЕ
Скъпи деца, изобразителното изкуство може да предаде най-силно и вълнуващо истината за живота. Истината за съдбата на човека. И ако случайно някой от вашите родители или баби и дядовци, се опита да ви говори нещо добро за Сталин и за Съветския съюз, не му вярвайте. Вие му разкажете какво сте прочели и научили днес в училище. Покажете им тези картини на известни руски художници и им обърнете внимание, че именно руски художници представят руската трагедия през ХХ век. Така вашият разказ пред вашите близки ще стане по-убедителен. Приятен ден!