Страхувайте се от чекистите, когато ви носят дарове

На Роснефт и Кремъл им беше много изгодно да елиминират един силен конкурент от световния петролен пазар, за да вдигнат цената на черното злато

Игор Ейдман

Игор Ейдман

Игор Ейдмън

За Роснефт и Кремъл беше много изгодно да елиминират силен конкурент от световния петролен пазар, за да вдигнат цената на черното злато
Владимир Семаго, бивш член на Държавната дума и заместник-председателят на Руско-венецуелския бизнес съвет, призна: "Ние сме много отговорни за икономическото положение във Венецуела. Направихме им фалшиви предложения, дадохме им фалшиви насоки и всъщност ние докарахме до голяма степен страната до днешното положение".
Но защо „ние“,  не беше ли 

властта в Русия, която дърпаше конците във Венецуела

 В страната има не само продоволствена криза, хиперинфлация и пълен срив, но и катастрофален спад в добива на петрол. През 1998 г. Венецуела произвежда 3,5 милиона барела дневно. Оттогава цените на петрола са се увеличили многократно, а това предполага, че и производството трябва да расте. Въпреки това то е намаляло наполовина,  до 1,5 милиона барела на ден.
През последните години Русия и по-специално корпорацията „Роснефт” помага на Венецуела и нейната държавна петролна компания PDVSA; даде й заеми, създаде съвместни предприятия. Въпреки това, производството на петрол през цялото това време падаше. Хитростта на управляващите руски чекисти е добре известна. Достатъчно е да си припомни как шефът на Роснефт - Сечин, преди провокацията с подкупа, баламосваше и омайваше с подаръци Улюкаев, демонстрирайки показна загриженост за здравето на своя "приятел".
На Роснефт и Кремъл им беше много изгодно да елиминират един силен конкурент от световния петролен пазар, за

да вдигнат цената на черното злато

Разбира се, кризата в петролната индустрия на Венецуела е преди всичко следствие от действията на некомпетентния и крадлив местен лидер "мадур". Въпреки това, със съглашателството в петролната индустрия на Венецуела, Сечин и Ко може съвсем съзнателно да са допринесли за нейния срив.  Дори тогава, когато помогнаха на безумния режим да остане на власт, наред с другите неща, тези същите хора отстраниха своя конкурент на световния пазар.
Това е съвсем в стила на руските силоваци: да внедриш свои хора в управлението на фирмата, от която се нуждаеш, да я заробиш с огромни кредити и след нейния неизбежен фалит да я откраднеш за себе си.
Чекистите са доста добри тактици, но некомпетентни стратези. Помагайки на „мадурите“ да разоряват  страната си, те не проумяха, че самите те тласкат към  гибел венецуелския режим. Когато той окончателно падне, производството на венецуелски петрол ще започне да расте, ще започнат да падат цените на петрола на световния пазар и инвестираните руски пари ще се изпарят. 

Путин, Сечин и Ко ще останат на сухо

Чудя се дали венецуелците разбират, че Мадуро и неговите съдружници са не само узурпатори на властта, корумпирани чиновници, наркодилъри, но и национални предатели, които са продавали огромното си петролно богатство на руски конкуренти?