Скандално! Радеви събират пари за „Българската Коледа", но не са дарили и стотинка

Превърнаха тази дарителска акция в мероприятие, а пиарът доминира

Десислава и Румен Радеви

Десислава и Румен Радеви

Илиян Василев

Като човек, който е участвал лично и организирал благотворителни акции, за стотици хиляди лева, имам проблем с логиката и философията на "Българската Коледа" като официално мероприятие. 
То няма много общо с истинската благотворителност в християнския дух /всички религии го правят/. Когато организирахме благотворителност, моято съпруга и аз, винаги сме давали от себе си, за да имаме право да каним други да даряват. Тогава има смисъл и имам моралното основание да призовавам други да даряват.
Погледнах в списъка на дарителите - нито президентът Радев, нито неговата съпруга, а не виждам и много от администрацията на президента да са дарили ЛИЧНИ средства. Без личния елемент, 

тази дарителска акция става МЕРОПРИЯТИЕ и пиарът доминира

Като в класическата ни поговорка - с чужда пита помен.
Дано греша - вижте и вие в списъците на дарителите. Дано намерите Румен Радев и Десислава Радева?
Защото много ми се иска този път да съм сгрешил и да поднеса извинения за черногледството.
Благотворителността на държавните мъже е къса дреха, под която 

прозират много грехове

 Кой от тях е известен с личната си благотворителност? Кой от толерираните от властта олигарси?
Иначе тези два милиона лева със сигурност ще отидат при добри хора, за важни нужди. Но истинската мисия на държавници е да направят така, че да няма "дупки" в държавата, които благотворителността трябва да попълва.
Не, със сигурност това не е моята благотворителност, тази която изисква не само лично участие, но и дискретност и съпреживяване. Иначе е поредната илюзия, подмяна на ценности.
Съжалявам, че развалям представата - но ми идва в много.
Помня на един благотворителен търг се наложи да купувам с неголемите си лични средства няколко картини, защото нямаше интерес. Така и не станах милионер или много заможен, но съхраних усета и нуждата от истинност.
Не искам кампанията или идеята да паднат, нито обезкуражавам хората да даряват - настоявам да няма "пътници" в инициативата - да започнем с това 

Радев и неговата съпруга да дарят лични средства, равностойни на големите дарения

 Това с егидата звучи кухо. Тези два милиона, в сравнение със средствата, които държавата заделя за медицина и социални нжуди, са "прашинка". Достатъчно е да управляват добре и да не крадат, за да се произведе многократно по-голям ефект. 
А вие продължавайте да дарявате, да забелязвате болката и несправедливостта, без да ви организират "от горе", скромно и тихо, както го правят много хора.
Това е моята мяра за човека в нас.