Ще бутне ли Станишев Нинова от коня?

Битката на великите БСП вождове тепърва предстои

Светослав Пинтев 

Прави ли ви впечатление, че шефът на Партията на европейските социалисти (ПЕС) Сергей Станишев измества шефа на българските социалисти (БСП)  Корнелия Нинова от новините, когато си дойде у нас.

Сякаш буреносен облак закрива слънцето.

Все Сергей дават пустите му телевизии. Главно как хвали България за лидерството й на Балканите и европейските й визии. Което е направо трогателно, но доскоро не беше много характерно за него, ще се съгласите.  А за Корнелия Нинова подобно говорене си е направо опортюнизъм, че и люта  лична обида, предполагам.

 Та нали тя непрекъснато  говори за апокалипсис, като става и ляга с думата „Оставка”.

Не вярвам всичко това да е съвсем случайно.  

Станишев, разбира се, има да  връща на Нинова за демонстративното и даже арогантно неглижиране на мнението му за Истанбулската конвенция,  която е рожба именно на ПЕС, но изглежда  нещата не опират само до личната му обида и накърняването на авторитета му на европейски лидер. Тук очевидно има още нещо, защото той е прагматик. 

Кани се да я измести и от сърцето на партията 

Така поне казват някои другари, които са чудесно запознати с драмите на Столетницата. Говорело се упорито в соцсредите, че бившият лидер има намерение да се върне в БСП на бял кон и пак да яхне партийния кон като велик вожд. Много жребци се натрупаха в едно изречение, но това е положението.  Явно социалистите  ще стават конен народ…

А Станишев е започнал и такива витиевати европейски приказки да говори, че да паднеш от коня. По-точно да паднат другарката Нинова и сие. На този етап това е неимоверно трудно, за да не кажем абсолютно невъзможно, 

предвид тоталната болшевизация на партията 

 под мъдрото ръководство на въпросната другарка и откровено комунистическите настроения, които царят там. 

Но пък тази тенденция непременно ще  помогне на Корнелия Нинова  да загуби още някои и други избори, а тогава трезвите умове в столетницата неминуемо ще си дадат сметка, че тя ги води не другаде, а към пропастта. Докато са се надявали да стигнат до властта…Това си е голям шок и за най-стоманения болшевик. Тогава ще избухнат. 

Ще започнат да се оглеждат и ослушват за лидер с европейска ориентация, за да ги измъкне от блатото. Защото- да се измъкне сам, заедно с коня, дърпайки се за косите,  е успявал единствено покойният барон фон Мюнхаузен. Поне сам така твърдял, но той отдавна не е между нас, както вече отбелязахме. А и не е известно да е бил социалист, въпреки че с Нинова имат немалко общи черти. А в партията трезви и прагматични хора не липсват, просто сега ги е избутала псевдореволюционната вълна.

Но утре?

Този сакрален ден  все по-малко зависи от руския президент Владимир Путин и умните хора в БСП  разбират това чудесно. Понякога даже го казват публично. Дори такъв радетел на неговия път към светлото бъдеще като проф. Иво  Христов, депутат от т.нар.левица, призна на срещата със симпатизанти в Голямата къща в Пловдив:

 „В последно време Русия претърпя тежки геополитически поражения не само в Украйна. Русия беше изхвърлена от Черна гора, влиянието й беше редуцирано в Босна, а с последните събития беше изхвърлена и от Македония. Единствените й опити в момента са да задържи своето влияние в Сърбия. Но въпросът е докога. За Сърбия, която бе бомбардирана от НАТО, е въпрос на време да мине от другата страна“, обясни проницателният анализатор на срещата, озаглавена „Геополитическите реалности през аналитичния поглед на проф. Иво Христов“. Просто няма какво да добавим. Геополитическите реалности са си геополитическите реалности.

А Станишев е лидер на европейските социалисти, ако нямате нищо против. Ако някой тръгне да се оглежда за лидер на българската левица с европейски капацитет и влияние, няма как да не спре погледа си на него. Дори да не иска…

 А и Станишев вече е друг човек. 

Очевидно е стигнал и до извода, че да похвалиш страната си не е толкова лошо нещо.  Хвалбите даже звучят гордо и тежко в неговата уста, тържествено някак.

"Приоритетът на българското председателство, а именно Западните Балкани, е успех за страната ни. Това, че Западните Балкани са в дневния ред на ЕС е в резултат на България и на българското правителство, трябва да се гордеем с това", заяви Станишев в София.

Той дори стигна още по-далеч и обясни, че България може да се гордее, че се превръща в регионален лидер. По думите му за първи път съдбата на Западните Балкани се обсъжда на такова високо равнище. А това си е и хвърляне на камъни в градината на Корнелия, както и да го погледнеш. 

 Лидерът на ПЕС, разбира се, допълни, че подкрепя усилията на премиера на Македония и Гърция Зоран Заев и Алексис Ципрас да решат езиковия проблем между двете страни, като        не допусна да изтъкне, че и двамата са социалисти, негови хора. „Какви да бъдат, щом са такива смели реформатори”, вероятно си мислят социалистите по света и у нас

„Страните, най-близо до преговорите, са управлявани от социалисти. Те имат пълната подкрепа на ПЕС по време на подготовката си, заради куража да правят реформи и да търсят решения на дългоотлагани проблеми. В Македония премиерът Заев за 10 месеца успя да заличи всички вреди и националистически залитания, нанесени от консервативния му предшественик Груевски. Пример за това е Договорът за добросъседство с България“, каза Станишев.   

„Не е ли време вече Сергей да си вземе партията обратно, а сегашното ръководство барабар с Радев да си ходи при Путин и да си стои там? Стига са се пречкали с простотиите си“, писа наскоро колегата Тодор Токин във „Фейсбук .Това май е  посланието, което скоро ще стои на дневен ред пред социалистическата партия. Ако активистите й искат да я има, разбира се.