Самоубийство с руска „тухла”, или ще научи ли Роджър Уотърс, че ние живеем на ръба на бездната

Феновете не простиха на легендата – освиркаха я за руска пропаганда в София

Роджър Уотърс

Роджър Уотърс

Заради руска пропаганда в София, само за няколко мига легенда като Роджър Уотърс загуби ореола си на  символ на бунта за свободата за десетки поколения българи, живели зад Желязната завеса. Звездата от „Пинк флойд” разочарова феновете си в края на концерта на 4 май в зала „Арена Армеец”, отправяйки политически внушения за лошия и войнстващ Запад и неговата жертва Русия.

Преди пет години в София Уотърс с една единствена дума „Оставка” спечели българите, които протестираха срещу КОЙ и правителството на Орешарски. Но сега думите му: „Шибаняци искат да унищожат планетата!”, бяха посрещнати с освирквания и гневни възгласи. Защото Роджър говореше за Великобритания и страни от западния свят, които искат да увлекат във война и руската мечка.

„Вие искате ли да се биете с руснаците? Аз знам, че не искам“, провокира Уотърс публиката, внушавайки, че мирът върви ръка за ръка с Русия.

Кратката му политическа реч обаче продължава да буни духовете с коментари и дебати във фейсбук. Ето две от най-интересните реакции за гневния човек от Острова, който не крие, че е социалист по убеждение, а от пет години е и член на българското движение „Че Гевара”:

СБОГОМ, РОДЖЪР!

Stoyan Kaloyanov

4 май бе денят, в който Роджър Уотърс загуби моето уважение и любов! Защото наговори маса глупости, които обиждат моя интелект.
Няма да му отговарям точка по точка, защото няма смисъл. Той или е чел твърде малко книги за сталинизма и СССР, или твърде много обича шума на финикийските знаци.
Ще му кажа само, че съществува огромна разлика, която би трябвало да забелязва, ако е честен пред себе си и пред нас: той може да си позволи да плюе и да обижда Тръмп, Америка и Свободна Европа, но ще се прибере у дома и ще живее там без всякакви проблеми.
А знае ли почитаемият Роджър Уотърс какво се случва на всеки, който си позволи да критикува диктатора Путин?
Ходорковски лежа 10 години в Сибир, докато го пречупят и му вземат парите.
Ана Политковская я убиха като куче.
Борис Немцов го застреляха на две крачки от Кремъл.
Литвиненко го отровиха с полоний насред Лондон, където "самоубиха" и Борис Березовский.
Алексей Навални го арестуват през ден и не го допуснаха до избори, за да не обърка планираната победа на "бащицата".
Световният шахматен шампион Гари Каспаров бе принуден да емигрира, за да спаси живота си.
Засега. Там е

разликата между мразения от Роджър Уотърс Запад и любимата му Русия

На едното място ти оставят свободата да мислиш, да говориш и да се развиваш.
На другото те убиват за същите неща.
Хилядите млади руснаци, които онзи ден протестираха срещу диктатурата на Путин, със сигурност знаят и усетиха върху гърба си споменатата разлика. 
За мистър Уотърс не съм сигурен...
Накрая да припомня още нещо на вече неуважавания от мен Роджър Уотърс: близо 30 милиона руснаци загинаха във Втората световна война заради глупостта на Сталин да се съюзи с Хитлер, да подпише пакта Молотов-Рибентроп, да си подели Полша и да се остави коварно да бъде нападнат от съюзника си. След като месеци преди агресията са правили съвместни паради.
Това е истината. Моля г-н Уотърс следващия път да ми спести евтината си политпропаганда.

УОТЪРС ТРЯБВА ДА НАУЧИ, ЧЕ НИЕ ЖИВЕЕМ НА РЪБА НА ЕВРОПА

Огнян Минчев, политолог

Много бих искал Роджър Уотърс да научи истината за руското присъствие в страната, в чиято столица - в зала "Армеец" - той произнесе кратка реч без да е осведомен за контекста, в който изпраща своите думи. Бих искал той да научи всичко важно по тази тема СЛЕД 1989 г. - не преди това. Бих искал да знае за руския газов монопол, в резултат на който България вече три десетилетия плаща 40 на сто по-високи цени за газ от останалите европейци. Да научи за това, че руските енергийни олигарси корумпират цялата държавна йерархия в София, за да не позволят в продължение на десетилетия изграждането на интерконектори за алтернативни доставки на газ. Бих искал Уотърс да знае, че руската олигархия контролира българската енергетика и българската политика с помощта на българската олигархия - на тези, които слугуваха на съветската империя в продължение на половин век, а днес продължават да й слугуват. Роджърс е левичар - противник на НАТО, който трябва да знае, че с рушвети, заплахи и шпионаж Кремъл предотвратява в продължение на десетилетия обновлението и превъоръжаването на българската армия. Затова днес, когато глава надигат всички тези от Fletcher memorial home for tyrants and kings, България остава обезоръжена и демобилизирана от вътре, от позицията на тези, които българите избират за да ги управляват и пазят. Искам Роджърс да получи избрана китка от пропагандните късове омраза на руската пета колона в България, насочени

срещу Европа, срещу свободата, срещу правото на българите да се самоопределят,

а не да бъдат част от "естествената сфера на влияние" на Русия. Роджърс е част от това поколение на Запад, което изгради себе си като антитеза на статуквото, което представлява западният свят след Втората световна война. Това поколение често стигаше до абсурдни позиции, опонирайки на системата, в която живееше. Те издигаха лозунга "По-добре червени, отколкото мъртви", без да знаят, че едното не пречи на другото - двете вървят добре ръка за ръка. Уотърс бе един от малцината, които разбираха, че в Москва на власт не е "добрата алтернатива", а една тирания - която те приравняваха към собствените си врагове на Запад. Но тази тирания не можеше да бъде приравнена. Нито Никсън, нито Тачър, нито Рейгън, които бяха противниците на левите, нямаха отговорността за потискането на свободата, което практикуваха в Кремъл. Днес Уотърс се опитва отново да сложи знаци за равенство. Но Путин не е сравним с десните опоненти на Роджърс, дори с Тръмп. Вчерашният ден в Москва даде нови доказателства за това. Роджър Уотърс трябва да научи, че ние живеем на ръба на Европа, на ръба на бездната. И гледаме в бездната ежедневно, бутани в нея от собствената ни алчна олигархия. Долу ни чакат, разтворили ненаситна паст, мераклиите за новоимперска слава - от Изток и от Юг. Затова думите на Уотърс, изречени в Лондон са относително безвредни. И несправедливо опасни, когато са изречени в София. Надявам се, че той ще научи това.