Руски медии: На Шипка викаха - "Ще доживеем до деня, когато Путин отново ще освободи България!"

Кремълска пропаганда: Българските власти се изплашиха, искаха да попречат на народа да благодари на Русия

Faktor.bg публикува тази статия на руската федерална новинарска агенция, защото претендира да е „обективен” репортаж от честването на 3 март, както и за познаване и разбиране на политически и обществени процеси в България. Тя, за пореден път, демонстрира нагледно руската пропагандна и информационна война срещу България. "Фактите", поднесени от автора са толкова безобразно манипулирани, че обясняването им би било обидно за интелекта на читателите ни. След реверансите, поклоните и действията в угода на руския патриарх, включително репресия спрямо български граждани, се оказа, че всичките старания са всуе. Но, както казва българският народ, не е луд, който яде зелника...


Владимир Тулин, Руска федерална информационна агенция

От деня, в който е възродена българската държава главният празник на страната се нарича "Ден на освобождението на България от турско робство". Така се нарича той дори в годините на Първата световна война, когато България, в съюз с Турция, воюва против Русия. Но... когато идват така наречените "демократични промени" в България, станало ясно, че названието на празника оскърбява съюзника им в НАТО - Турция.

Празникът получил названието "Ден на края на османското присъствие". Названието било толкова непопулярно, че дори ръководителите на България, поздравявайки по телевизора народа си, не споменаваха официалното му име. В края на краищата, след множество протести, главният празник започнал да се нарича "Ден на освобождението на България". От кого се е освободила България, в официалните речи не се споменава или се говори за Османската империя.

Празничните мероприятия за този ден се провеждат в цялата страна, но главното винаги е на Шипка, където пристигат хора от цяла България. Тук, през 1877 година български опълченци и руските войни защитавали върха от превъзхождащите ги десетки пъти турски войски. В чест на това събитие през 1934 година с доброволните пожертвования на българския народ е издигнат мемориалът.

Интересно е, че най-много хора идват на Шипка не по времето на социализма, когато управляващата комунистическа партия е осигурявала автобуси и е разпореждала задължително присъствие, а през миналата - 2017 година - по данни на българската полиция на Шипка е имало 100 хиляди души. 

Това изплаши българските власти, защото празникът по същността си е изразяване на благодарността към Русия и е триумф на руско-българската дружба, които явно 

не се харесват на Вашингтон и Брюксел

Тази година, заради юбилея и присъствието на руския партиарх Кирил, който се ползва с голямо уважение в България, се очакваха още повече хора.

Но на помощ на българските власти дойде времето. В навечерието на празника наваля сняг, а властите се възползваха от това и блокираха достъпа до Шипка още предната вечер. Нещо повече, тези, които бяха успели да преминат с автомобилите си, бяха принуждавани да се върнат обратно.

Разрешено било да останат само колите на хората, които имали резервации в хотелите, разположени в подножието на Шипка и то само защото, ако полицията беше направила опит да ги отстрани, те, заедно със собствениците на хотелите, щяха да станат новите български опълченци.

Пред полицейския блокпост активисти на русофилсокото движение "Петко войвода" бяха разположили маса и звукови колонки. Към тях се присъудиняваха българи от чакащите коли. Цяла нощ над околностите звучаха само руски песни, а българите проклинаха полицейската блокада. Така, с действията си, българските власти, доведоха до

 непланирана акция в подкрепа на Русия

Към Шипка започнаха да пускат в 6.30, и първият автомобил, който премина полицейскатка блокада, беше с портрет на руския президент Владимир Путин на предния капак. Тя е собственост на ръководителят на пловдивските русофили Иван Милчев-Иванов. Това движение със сбоствени средства шие руски флагове, участват крайно активно във всички мероприятия свързани с Русия. На рождения ден на Владимир Путин те черпят хората по площадите с блюда от руската кухня.

По-късно Иван Милчев-Иванов се изкачи на върха на Шипка със знамето на Донецката народна република, което заби край мемориала.

Така и не успях да стигна до площадката, от който започва изкачването към Шипка, с колата си. На два километра преди нея имаше нов полицейски пост, а по-нататък пускаха гражданите само пеша. Някои трябваше да вървят по 10 километра, но въпреки това хората продължаваха да прииждат. Тогава полицията отново затвори достъпа до Шипка и десетки хиляди българи не успяха да участват  в празника.

Обичайно на празника големият паркинг под паметника е запълнен с колите на българите, дошли за честванията, но тази година там бяха само бронираните автомобили на жандармерията и полицейските коли. Изобщо на това място никога не е имало такова количество български силоваци. Интересно, че българските власти обясниха това с необходимостта да бъде охраняван руският патриарх, което силно развесели българите. Редом с полицаите бяха разположени сергии, в които се продаваха български и руски знамена, чаши и магнити. Най-много се продаваха тези с портрет на Владимир Путин.

В сравнение с миналата година руските знамена бяха значително повече, присъстваха представители на множество антинатовски организации: рокерите от "Нощни вълци", офицери, гол до кръста младеж с татуировка на Сталин на гърдите. 

Появата на портрета на Владимир Путин с надпис: "Президент-миротворец" предизвика възторг. Желаещите да се снимат с него бяха толкова много, че се образува опашка, а пенсионерът Атанас Ваклиновски заяви: "Надявам се да доживея до деня, когато Путин отново ще освободи България".

Източник: riafan.ru
Превод: Faktor.bg