Рибата се вмирисва откъм държавния глава

Президентът пак завърта руля на Изток

Сянката на Решетников ще тежи вечно върху Румен Радев

Сянката на Решетников ще тежи вечно върху Румен Радев

Светослав Пинтев 

Рибата се вмирисва откъм главата,  както отдавна е забелязал мъдрият български народ. Откъм държавния глава понякога, ако трябва да осъвременим поговорката. Така е у нас, 

така е и при комшиите

Безпрецедентната реч на българския президент Румен Радев в морската ни столица Варна, където участва в честването на 139-ата годишнина от създаването на Военноморските сили, по странен начин се родееше с тази на турския му колега Реджеб Тайп Ердоган, произнесена от друга страна на Черно море.

 Във втората си по султански войнствена реч за няколко дни, на 12 август, турският държавен глава люто се  закани Съединените щати да си платят заради икономическия натиск срещу Анкара. Най-вероятно в турски лири. 
„Анкара ще си потърси нови приятели и съюзници“, обяви гневно Ердоган. 

Демек, ще се гушнем с Путин 

Ще я втасате тогава… 
Търкулнало се гърнето и си намерило похлупака, ако трябва да продължим с пословиците. Диктатор диктатору око не вади и т.н..
Тази червена нишка се промъква в речите и на двамата балкански президенти, макар нашият ловко да я усуква. Човек чак се чуди дали действията им не са част от един голям сценарий, сътворен с размаха на Стопанина с лулата и помощника му Молотов.
"Пак се обръщам към онези в Америка. Жалко! Жалко, че над стратегическия си партньор в НАТО, слагате един пастор!"“, заяви патетично Ердоган. 
Наистина е много жалко, когато един президент, седнал на стола на Ататюрк, мисли, че една световна сила може да потъпче принципите си и да го остави безнаказано да вкара в зандана един християнски проповедник, за да го размени евентуално за друг, ислямски, когото обвинява за всичките си беди.
Президентът Румен Радев, застана във Варна 

пред стилизиран рул на кораб

Като капитан, който отново извива държавния кораб на Изток. Още с мъничко, и с още мъничко,  но пък го прави със завидно постоянство… Като прибавя някакви казармени абракадабри, за да не забележим очевидното.  
          Президентът с менторски тон обясни как не смята, че македонският премиер Зоран Заев се е извинил за думите си за Илинденското въстание.
 „А вие чухте ли, че има извинение? вие чухте ли, че има извинение? Аз не чух извинение. Във Фейсбук - това не е извинение“, каза той по време на честванията, умишлено, натъртвайки 4 пъти на тази явно сакрална дума за него дума.
 Е, и изявлението му не беше официално, г-н президент. 
Заев, че се издъни, издъни се, но не подобава на един български държавен глава да се дърли с него като бакалско чираче на пазара.

  Колко удобно е сега да нападаш Заев

Нали Москва му е бясна

Президентът Радев направо да беше повторил думите на Мария Захарова: 
„Споразумението между Гърция и Македония не съответства на интересите за стабилност на Балканите“.  Както ги разбира Кремъл, разбира се. 
Румен Радев заяви друго, за да внуши същото:
„За мен е необяснимо, че българското правителство не реагира така, както трябва да се реагира. Недопустимо е и не приемам евроатлантическата перспектива на Македония да става за сметка на българската история, идентичност и суверенитет. Не може дългосрочните интереси на България да стават жертва на мимолетен политически ПР“, заяви президентът. Колко плитко е скрита тук московската идея, че  евроатлантическата перспектива на Македония е вредна. И доста неумело замаскирана с думи като  „българската история“, „идентичност“ и „суверенитет“, „дългосрочните интереси“. Този път Иво Христов не се е старал много-много. Сигурно вече пише бъдеща реч колко вредна е евроатлантическата ориентация за България.

Президентът очаквал от българското правителство „ясно заложени параметри и откровено споделени по формалния начин на нашите отношения с Македония“, каквото и да означава това. 
  А един достоен държавник, който не се крие от фактите и действително милее за „българската история, идентичност и суверенитет“, за дългосрочните интереси на България, просто би могъл  да каже онова
, което казаха политиците от Атина, а именно: „Русия трябва да осъзнае, че не може да не се съобразява с националните интереси на друга държава“. 
А също, че една суверенна държава трябва да изпрати послание на изток и на запад, че независимо кой застрашава нейния национален суверенитет, страната не смята да се съобразява с него.  Гърците заявиха ясно

Русия се бие като другар по оръжие с Турция

Един факт, който другарите у нас елегантно неглижират, начело с президента си. И не само те.
Такова нещо, разбира се, на Румен Радев и през акъла не може да му мине, камоли да го заяви официално. Но пък в духа на едва скритото послание в речта той се закани да прави ново правителство, да подменя кадри, една наистина безпрецедентна арогантност, граничеща с откритата заплаха срещу българската държавност. И мнозина потриват ръце с ясното съзнание КОЙ всъщност стои зад тези заплахи.
       Радев отговори на журналистически въпрос, че не познава и никога не е гостувал на червения мултимилионер Бенчо Бенчев, укривал в Истанбул търсения от Интерпол престъпен бос Митьо Очите. А всъщност го попитаха дали бургаският социалистически  чичо Скруч е финансирал президентската му кампания. Такива документи няма… Аха…
От БСП твърдят, че Бенчо е дал само едни 70 лева в полза на партията. Бенчо пък твърди, че редовно им финансирал кампаниите.  Които излизат малко повечко, според мен…

Радев заяви, че Митьо Очите е в криминалните хроники от години, а това няма как да стане без чадър от властта. Факт. Ние даже помним  от кои години вилнее, от онези, в които червените генерали създадоха организираната престъпност. Бургаско беше в челните редици на този процес. Дали си спомняте тази изумителна „Първа частна милиция“ например, Мечката и другите герои ?   
       Президентът скочи като ужилен срещу обвиненията, че назначеният от него служебен кабинет е сключил договор за охрана с фирма на Желязков. Ама не били те виновни, лошите чиновници били, ама той ще ги изгони всичките, само да състави един път кабинет. Направо върнете червените генерали, г-н Радев. Нали са и колеги о.р.