Постиженията на руската пропаганда ще се превърнат в прах, когато на екрана се появи надпис «чужд агент»

Ако САЩ закрият Russia Today, Русия ще удари «Гласът на Америка» и «Радио Свобода»

Американското министерство на правосъдието задължи кремълската телевизия Russia today излъчваща на английски език в САЩ да се регистрира като „чужд  агент”.
Този статут задължава телевизията да обозначава, че всичките и материали, репортажи, коментари и публицистични предавания се финансират от правитерлството на чужда държава и отразява нейните възгледи.
Защо статутът на «чужд агент» е смъртоносно опасен за руската телевизия, ефективна ли е антиамериканската пропаганда и как може да завърши този медиен конфликт, коментира американистът Михаил Таратута пред The Insider.

Изглежда, че телевизия RT в края на краищата ще бъде изтласкана от американския пазар на информация. Работата с поставеното на видимо за всички

клеймо «чуждестранен агент»

е лишена от смисъл за Кремъл, то неизбежно ще срине дългогодишната работа по завоюване на американската аудитория.
Седмично RT се гледа от 8 млн. американци — по местните мащаби това не е особено голяма аудитория, но е сравнима с броя на зрителите на CNN. 
Нито в съветските времена, нито сега, нито един информационен източник не е успявал да се внедри така дълбоко на вътрешния американски информационен пазар и, по същество, да се нареди до местните медии.
Програмите на RТ са включени в много от основните кабелни мрежи в САЩ, да не говорим за интернет. С други думи, RТ може да бъде определена като фактор в американския медиен пейзаж. Именно това привлича вниманието на американските власти, които са анализирали съдържанието, степента на влияние върху общественото мнение и потенциалната вреда, която нанася на САЩ.

Факторът «Тръмп»

Може би основната причина за тази реакция на американските институции е победата на президентските избори на Доналд Тръмп и сложните му отношения с разузнавателните служби на САЩ. Още като кандидат, Тръмп неведнъж е говорил за своето недоверие към разузнаването, но и разузнаването не изпитва към Тръмп големи симпатии. И когато се появи темата за намесата на Кремъл в президентските избори и възможен сговор между Москва и Тръмп, разузнавачите започнаха да я разработват.
В центъра на разследването се оказаха руските хакери, но в него, и неслучайно, пападнаха и кремълската RT и нейният интернет портал «Спутник», който също работи за американския пазар. В съвместния доклад на ЦРУ, ФБР и Агенцията по национална сигурност се казва: 

«По заповед на руския президент Владимир Путин е започната кампания, която да повлияе на кнрайния резултат от президентските избори в САЩ през 2016 година. Целта на руснаците е била да подкопаят доверието на американското общество към демократичния процес [изборите], да оклевети бившия държавен секретар Хилари Клинтън и да попречи на нейното избиране за президент».
В доклада се подчертава, че  Путин и руското ръководство явно са предпочитали Доналд Тръмп.
В доклада особено се подчертава координираната дейност на «руската държавна пропагандна машина – телевизия RT, информационната агенция «Спутник» и многобройните акаунти в социалните мрежи не само в САЩ, но и в Европа, Азия и Близкия Изток».
Тази дейност, според американското разузнаване, е координирана с тайните операции на руските спецслужби и е насочена към «подриване на световния либерално-демократичен ред, лидиран от САЩ». 
При това, както се отбелязва в документа, руската държавна пропагандна машина, преднамерено маскира връзките си с руското ръководство и се позиционира като американски канал.
Докладът предупреждава, че Москва ще използва опита, получен в хода на намесата в американските президентски избори, за да влияе в бъдеще върху изборите по целия свят, включително и в страните съюзници на САЩ.
Тези заключения са равносилни на обвинение в необявена война, която Кремъл води срещу Съединените щати. Един бивш служител на американското разузнаване дори сравни намесата на Русия в американските избори с терористичната атака срещу кулите близнаци от 11 септември 2001 година. След доклада в Конгреса започнаха редица разследвания на руската намеса и връзките с Кремъл и стана аргумент всеобхватното разследване на независимия спецпрокурор Робърт Мюлер, което потенциално заплашва с импийчмънт Доналд Тръмп.

Неизмиваемото петно

Макар че в английския език словосъчетанието «чуждестранен агент» няма толкова ярко изразено негативно звучене, както в руския (там тези думи означават шпионин, шпионаж), но такова петно, естествено, слага кръст на доверието към медията. Кой ще се довери на «чуждестранен агент» действащ в интерес на враждебна държава? Особено ако това издание крие произхода и родствените си връзки, работи в стила и средствата, приети в Америка и непрекъснато се опитва да докаже, че е медия като всички останали.
И действително, както отбелязва вестник The New York Times, «много от програмите на телевизия RT на пръв поглед не се различаватх от програмите на обикновените кабелни мрежи с характерните за тях оценки и разсъждения по събитията».
Нещо повече, водещи в кремълската RT са такива известни в САЩ фигури като бившият кореспондент на The New York Times Крис Хеджис, легендарният Лари Кинг, бившата звезда на телевизия MSNBC Ед Шульц — те всички за американските зрители са «свои хора».
Но така или иначе, RT си спечели собствена аудитория в Съединените щати, нееднократно беше награждавана с «Еми» - сериозни постижения, които ще се превърнат в прах, когато на екрана се появи надприсът «чуждестранен агент». 
A la guerre comme à la guerre (На война като на война)
Ако Russia Today, не издържи на тази тежест и прекрати работата си в САЩ, можем да бъдем сигурни, че руското Министерство на външните работи непременно ще удари «Гласът на Америка» и «Радио Свобода» и ще ги принуди да закрият представителствата си. 
A la guerre comme à la guerre, казват французите, а руското МВнР ще го преведе на руски: на война като на война.