Политикът Слави и лошите в страшния филм с генералите

Трифонов е решил да формира около себе си нов политически елит, но какво ще е новото?

Дългия идва

Дългия идва

Светослав Пинтев 

Шоуменът Слави Трифонов пееше навремето в една от песните си  „Ние сме лошите в страшния филм”. 
 Бъдещият политически лидер Слави сега провежда ударно кастинг за политици, та пушек се вдига. И малко мъгла... Когато тя се разее ще стане интересно…. Особено,  ако се открие един нов политически пейзаж, както разни експерти ни убеждават, че ще се случи. 
Няма да се изненадам, ако кандидатите за политици накрая се окажат  повече от тези за другите  риалити проекти на Слави Трифонов като „Танцувай с мен”,  „Гласът на България” и т.н. . Те му донесоха много добри приходи, между другото.  
Дали шоуменът-общественик очаква такива от политическия си проект, това не мога да кажа, но със сигурност има някъде  едни „велемъдри” мъже, които вече са направили калкулациите и са теглили чертата. И те съвсем не са някои случайни типове, а видни, но анонимни наши кукловоди. А те по право 

произхождат от средите на ДС

 Хората са професионалист, вече са преценили как, къде и колко да инвестират в някои нови „политици”. Нещо като инвестицията в състезателен кон, ама по-вълнуващо. Конят не може да ти изкове закон. Освен, ако не е жребецът на Калигула. Макар че у нас вече всякакъв добитък кове закони. 
 Ама ми се вижда  крайно невероятно да разчитат само на професионализма им. 
Кандидатите са събрани от различни точки на света, като единственото, което ги  обединява ще е самият Слави Трифонов в качестовото си на техен вожд и учител. 
Той няма програма или избистрена идеология, което у нас е бял кахър, разбира се. Кой го интересуват чак такива подробности за ценностите на бъдещите ни политици.
  Слави не е заявил и позицията си по редица важни въпроси. Ето само три от тях, които ми хрумват на прива виста, въпреки че спокойно могат да минат и за един, три в едно.
1. Одобрява ли наш Слави агресивната политиката на руския президент Владимир Путин по света и у нас, най-вече у нас?
2. „За” или „против”  е строенето на АЕЦ „Белене”?
3.     „За” или „против”  е ратифицирането на Истанбулската конвенция.
Подвъпрос към третия е вярва ли в митичното същество „джендер”. Което идва  от турския  ад, наречен„джендем”, ако се вярва на един наш владика.  Божият служител не се и сеща за „Генезис”. Не му трябва. Него го интересува джендема. 

И тук, кой знае защо,  се сещам за
  
„феноменалния” Николай Бареков

„Титанът” на мисълта, който завлече в политиката и удави там дългогодишната дясна ръка на Дългия Росен Петров, май излезе доста скъпо на проектантите на проекта му, на КТБ, в крайна сметка платихме всички.
 Тези босове, за които говоря, нямат нищо против един проект да излезе скъпо на данъкоплатците, даже това е задължително, но дотук. Свои пари нахалост повече не желаят да хвърлят.  
Операция „Костинброд” показа, че и най-добрите сценарии се сблъскват с човешкия фактор. А той доведе до размирици и протести срещу дошлото по втория начин правителство на Орешарски. Пеевски, поради голямата си вместимост, стана капката, която преля чашата,  но началото постави именно Никито като острие на успешния опит за манипулирането на изборите. 
 Сега Делян кове закони за медиите, подковава идеологически своите медии, а Никито  е в „изгнание” в Европарламента.  
    Както и да е, Трифонов е решил да формира около себе си нов политически елит  и се опитва да го направи с типичната си целеустременост. Умението да направи метан на правилните хора също не е без значение, с това той самият се е хвалил. Макар и да използвам друга дума, по-прилична„        
 Желаещите да станат политици под крилото на Слави са хиляди, а след тях има много неизвестни ни досега експерти от различни области, работещи по цял свят. Идеята е чудесна на прима виста, но никак  

не е нова и вече се провали
  
 Такива експерти бяха и онези гении, които доведе Симеон Сакскобурггоски, ако си спомняте. А той все пак е работил цар, както се казваше в един виц,  може да преценява хората. Никой обаче не го попита. Има сериозни източници, които твърдят, че по време на голяма част от премиерстването си дори не си е говорел с финансовия министър Милев Велчев и други ключови екземпляри в кабинета си. Не му е било приятно как са му ги спуснали очевидно, но не е можел да рита. 

Тежка е царската корона

Особено, когато я няма.      
 Народът в началото се радваше като обезумял,  че юпитата са дошли да вложат знанията и уменията, а после стана кристално ясно, че повечето от тях работят за друга държава. И за себе си, много ясно.  Самият цар и днес играе по музиката, поръчана от Москва. И все пак, може би ги попреметна, като успяхме да се набутаме в ЕС, това само Господ знае. Внук е на Фердинанд Лисицата все пак, а и пра-пра-внук и на Краля -Слънце. 
Факт е обаче, че царската кохорта се оказа като отряд на Червената армия.   И днес това ясно си личи.  НДСВ очевидно е създадена, за да прикрие окончателното преразпрезеление на капитала в червените редици и не е случайно, че точно „Мултигруп” на Илия Павлов беше двигател на царския проект. А до Мадрид прескочи самият ген. Любен Гоцев.  

Дългия е прав за едно

 Българското общество изпитва вълчи глад за качествени професионалисти, които да се включат във властта и да не са пряко свързани с партиите. Преобладаващата част от него изпитва огромно недовери към управляващите елити и е готово дори на безумия, за да ги изтласка.  Политическата класа е компрометирана за повечето ни сънародници, като те до голяма степен са прави, защото все пак сме най-бедната страна в ЕС. На този фон антиевропейското говорене лови все повече мухи в мрежите си, а това в един момент може да се окаже фатално за България. И Слави чудесно би могъл да се впише в тази игра. Особено интересно е, че хора като социолога Кольо Колев предричат на формацията на Трифонов светло бъдеще на първа политическа сила. И не на шега.   
 „БСП направиха силен ход с дистанцирането от Станишев и Истанбулската конвенция, но едновременно с това са част от статуквото. И двете основни партии си правят сметките без кръчмаря. Мисля, че на едни следващи избори, ще се появи доста силен играч извън тези партии. Слави Трифонов има огромен шанс да бъде първата политическа сила“, са думите на социолога.
Според него, предсрочни избори ще има, въпросът е кога. Такива обаче едва ли ще се проведат в рамките на европредседателството, а по-скоро през пролетта на следващата година. Намества ли ви си картинката? Още повече, че всички знаем за кой отбор е Кольо. Даже си има цветен прякор.  Е, Слави първа полинтическа сила няма да стане, още повече, че той е човек , а не партия, в рамките на шегата. Първа няма да стане и формацията му, разбира се, но защо Кольо да не напомпа очакванията. 
„Нали за едни и същи генерали работим”, както казваше  навремето Иво Карамански на колегата си Васил Илиев. 
Абе…. „Ние сме лошите в страшния филм”.