Някой си фантазира, че Мадрид може просто да отмени автономията на Каталуния

Когато оставиш популярна кауза на екстремисти, не предпазваш, а застрашаваш демократичната система

Николай Василев

Изглежда никой не се учи от историята! Моето поколение си спомня какво се случи със Съветския съюз, когато през 1990 Литва обяви независимост. Слава Богу тогавашното ръководство в Кремъл беше различно от повечето руски и съветски управници и реагира сдържано. Затова не се стигна до реки от кръв. Но си спомням, че малцина тогава си мислеха, че Литва наистина ще стане независима държава. Помним и трагичната поредица от събития, които се случиха, след като през 1991 г. Словения обяви независимост и правителството на Анте Маркович изпрати армията...
Ако 

някой си фантазира, че Мадрид може просто да отмени автономията на Каталуния

 и нещата да се върнат към нормалното, по моето скромно мнение, се лъже жестоко.
За огромно съжаление, събитията, които в момента се разиграват на Иберийския полуостров заплашват целия ЕС. За разлика от повечето демократично мислещи наблюдатели, аз изразявам еретично мислене.
Когато оставиш популярна кауза на екстремисти, не предпазваш, а застрашаваш демократичната система.
Решението на предишната Европейска комисия, потвърдено от сегашната, че ако част от страна членка на ЕС стане независима, тя автоматично отпада от ЕС е опасно, контра-продуктивно и в дълбоката си същност анти-европейско. То може временно да обезкуражи някои сепаратистки движения, но оставя популярни каузи да бъдат монополизирани от екстремисти! То рискува цялостта на съюза и го прави 

заложник на локални, или национални проблеми

 Да обвържеш единството на ЕС с оцеляването на една оцеляла от Средновековието многонационална държава е в противоречие на цялата над-национална същност на ЕС. Фантазията е, че можем да замразим Европа и никакви промени повече да не се случват. Безразсъдност е да обвържем единството на континента с недопускането на никаква промяна! Защото промени неизбежно се случват!
Дано в 12.01 Европейският съюз намери сили да надскочи себе си и да намери начин за да регулира процесите, които текат на Иберийския полуостров, защото трайно връщане назад едва ли ще има. Да не забравяме, че който се опитва да спре лавината, често бива засипан!