Нинова и БСП стават токсични за европейските избиратели в България

Радев скоро ще установи, че Кремъл играе с много коне и в никакъв случай той не е ексклузивен представител

Нинова и Радев

Нинова и Радев

Илиян Василев

Нинова очевидно нагълта много вода и изглежда обречена на лидерския си пост. Липсват и много качества, но най-важното е инстинктът кога и какво да прави. В резултат губи инициатива, пропуска важни моменти, избира глупави битки, поставя слаби акценти и не прави съюзи извън парламента. Какво очаква с искането си за референдум и особено с подобен въпрос: "Подкрепяте ли Народното събрание на Република България да ратифицира Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие?". Какво означава, че иска гражданите на референдум да кажат, дали Народното събрание да реализира правомощията си? Да дадат изрична делегация на избраните от тях депутати - че за какво са ги избирали изобщо? Въпросът за ратификациите на договори по принцип е в изключителната компетенция на Народното събрание и няма как да мине през референдум на този етап.
Очевидно 

играят сляпа негативна игра, 

да търсят начин да забавят процеса, за да може Нинова лично да нанесе поражение на Борисов, знаейки, че ратификацията е личен негов ангажимент. 
Накрая действително, ако изобщо се стигне до референдум истинският въпрос ще трябва да бъде : "Подкрепяте ли насилието срещу жените"? И какво очакват, как да излязат БСП печеливши от ситуацита?
БСП сама не може да реализира нищо, дори с ДПС не могат, защото ДПС е купено през Пеевски. За Доган приоритет е бизнес направлението и договорките през Пеевски с Борисов.
БСП не може да си сложи ново лице, защото прозират стари муцуни и стари зависимости. Да не говорим, че с евроазийските си уклони тази партия направо става 

токсична за европейските избиратели

 в България, дори вляво. Тоест от ляво Борисов не може да бъде свален. 
Не виждам как Нинова ще оцелее, дори до края на годината. Пикът на влиянието и иновативността и мина. Основният и успех Радев се самомаргинализира. Вместо алтернатива, започна да се договаря за своята порция и Борисов го изтика извън ринга. Сега мрънка, че не го информират за посещения на държавни глави. 
Никой президент, дори обигран, а Радев не е такъв, няма устойчив дългосрочен ресурс за пряка конфронтация с правителството, извън случаите на кризи. А той нито предизвиква, нито усилва потенциални кризи за правителството. Нали е бил дълги години под пагон, от такъв човек борец срещу Системата няма как дасе получи. С първия си служебен кабинет направо си 

заби автогол, 

като тръгна да решава на своя глава въпроси извън неговата компетентност без да се договори. Накърни силни и атлантическата си претенция. Сега играе негативно, на принципа на Вуте, не е важно дали той ще спечели, важното е другият да загуби. Дори и когато има възможност да консолидира обществен вот по толкова много грешки и дефицити на правителство, предпочита да играе "партийно", с БСП.
Накрая ще установи, че Кремъл играе с много коне и в никакъв случай не е ексклузивен представител. 
Така капиталът на "успеха" на Радев изчезва заедно с претендиращия за него собственик Нинова в небитието.
Което отваря изключителна възможност за алтернативи в дясно и в центъра - лошото, че екотемите не могат да разширят обхвата и да поставя солидна масова основа. Не Борисов е непотопяем, слаби са му противниците.