Москва се е заела да дестабилизира Балканите, задълбочава конфликтите в региона

Професор Веско Гарчевич

Професор Веско Гарчевич

Професор Веско Гарчевич, бивш посланик на Черна гора в НАТО, преподавател по международни отношения в Бостънския университет пред радио "Свобода" 

Още преди година редица експерти отбелязаха, че Русия може да използва традиционното противопоставяне между сърби и албанци, преднамерено създавайки допълнителни сблъсъци. Особено тревожно изглежда тази тенденция на фона на позицията на сепаратизма на Република Сръбска, подклаждан от Кремъл.

Противопоставянето между сърби и албанци ще бъде особено изгодно за Москва, тъй като ще създаде 

илюзията за християнско-мюсюлмански конфликт,

 в който воюващите против сърбите албанци могат да бъдат обявени за "терористи от ИД". Такъв пропаганден продукт очевидно ще предизвика у руското население по-силно съчувствие отколкото войната в Украйна или Сирия.

От началото на миналата година руските медии активно се заеха с подготовката на тази легенда, съобщавайки за радикални екстремисти с опит в Сирия и Ирак, които "наводняват" Босна и Херцеговина. Различни руски медии директно предсказват бъдеща война на Балканите, като предварително обвиняват "ислямските терористи" (сред които, по мнението на експерти, Русия има немалко "свои хора"). Кремълските телевизии също "анонсират" терористични атаки на Балканите.

Съдейки по някои признаци, към настоящия момент тази операция вече навлиза в совята активна фаза. Във вестник "Известия" се появи статия, според която "православното население на Балканите е заплашено от завръщащите се от Сирия терористи". Според автора, автономната част на Босна и Херцеговина, република Сръбска, е засилила мерките за сигурност, а ръководителят на представителството на Република Сръбска в Москва Душко Перович твърди пред изданието, че съществува "голяма вероятност за извършване на терористимни атаки срещу сръбските политици". При това, в статията, Косово и Босна и Херцеговина са наричани "лидери в износа на бойци за терористични организации".

Проблемът с радикалните ислямистки и всякакви други групи на чуждестранни бойци не трябва да бъде минимизиран, но въпреки това, подобни статии са 

класически пример за пропаганда

Въпреки че не мога да отрека или да игнорирам факта, че конфликтите на Балканите са предимно на етнически и религиозен признак, ми е трудно да си представя как радикалните ислямисти с опит в Сирия и Ирак наводняват Босна и Херцеговина или която и да било друга държава на Балканите, включително Косово или Албания.

Нагнетяването на напрежението между сърби и албанци е типична тактика на Кремъл, доколкото Москва е известна със своята "любов" към замразените конфликти.

Традиционно конфликтът между сърби и албанци носи етнически характер с определена религиозна компонента (например, част от албанците са православни или католици, но етническата самоидентификация за тях е първична), докато конфликтът между събри  и босненци в Босна е междурелигиозен конфликт с елементи на етническо противопоставяне. Но и в двата случая, религиозната компонента на конфликта (християнство против ислям) не трябва и не може да се разглежда в контекста на радикалния ислям. Тези конфликти са много по-стари, отколкото сегашните проблеми с радикалния ислям.

Радикални групи има навсякъде, включително в Сърбия, Черна гора, Косово, Босна и Херцеговина, но те са малобройни. Можем да говорим за няколкостотин неорганизирани лица, без потенциал за осъществяването на сериозна терористична атака. Нещо повече, полицията и спецслужбите, внимателно следят всяка тяхна крачка. Тези организации (мнозинството от техните членове са мюсюлмани-уахабити) се създават за пропаганда на салафитския ислям, а в някои от случаите, те наистина изпращат хора в Сирия. Балканските мюсюлмани са използвани като пушечно месо, изпращано за сирийската война. Да, някои от тях се завръщат. Някои създават сериозни проблеми. 

От друга страна, мнозинството от жителите на Балканите, завърнали се от войната в Сирия и Ирак, се сблъскват в родината си със съдебно преследване и дългогодишни присъди. 

Но, говорейки за ислямските бойци, справедливо би било да си поставим и въпроса, 

какво да правим с тези, които се връщат от Донбас

 Не е тайна, че сърби воюваха и продължават да воюват на страната на руснаците в Украйна.

Русия използва тази ситуация в свой интерес. На Балканите тя уж се сражава заедно със сърбите (те са добрите, православните) против албанците (лошите, мюсюлманите) или босненците (също от лошите-мюсюлмани, поддържани от Турция и държавите от Персийския залив). В същото време Москва прекрасно се разбира с Анкара и се опитва да се утвърди като основен играч в тази част на света.

Превод: Faktor.bg