Митрополит Гавраил се обяви пред руска TВ против новата Украинска църква, създали я политически (видео)

Твърденията на митрополита - изпълнени с манипулации и противоречия, но в угода на Кремъл

Митрополит Гавраил

Митрополит Гавраил

Ловчанският владика Гавраил отново застана на страната на Московската патриаршия и обяви създателите на независима и автокефална Украинска църква за разколници. Размислите си по църковния скандал между Русия и Украйна той обяви пред прокремълския телевизионен канал „РОССИЯ 24”. Интервюто с българския митрополит е публикувано на 3 януари тази година, но вместо да работи за разбирателството между православните народи, той налива масло в огъня и противопоставя БПЦ на Украйна и Вселенската патриаршия.

Владиката Гавраил твърди, че 85% от българските граждани се обявяват за православни. Според него, след падането под турско робство българите губят своя независима и автокефална църква в продължение на векове. След началото на Възраждането започва процес на възстановяване на независима църква. Обявяваме автокефалия без съгласието на Цариградската патриаршия и заради това ни налагат  схизма, която продължава 70 години, припомня Гавраил. Но благодарение на руската църква през 1945 година и патриарх Алексей Първи вселенският патриарх сваля схизмата и признава автокефалия на БПЦ. Изтъквайки заслугите на Русия, владиката манипулативно забравя, че водеща роля в този процес имат интереси на кървавия диктатор Сталин, който по чисто политически причини заставя Руската църква да ни признае, за да прилапа по-лесно България, която вече е окупирана от Червената армия, но и за да я противопостави на Вселенската патриаршия и западния свят, от който комунизмът откъсна страната ни.

Гавраил компетентно твърди, че разколът и у нас, и в Украйна се случва

по един същи сценарий

Украинците си мислят, че като се опънат срещу комунизма и Русия, и СССР, че ще се понравят на Запада и той ще им помогне, казва владиката.

Според него в България разколът бил предизвикан от власт, която го подкрепяла (говори за правителството на Филип Димитров и СДС, б.р.). Но сега разколниците ги нямало, защото тях ги интересувала не вярата, а само власт, пари и имоти, казва духовникът, който също не е чужд на подобни благини. Митрополитът обаче и дума не обелва, че бунтът на духовници и вярващи след 10-и ноември 1989 г. бе срещу голяма част от клира – агенти на Държавна сигурност, работили в годините на комунизма против вярващите и в интерес на БКП.

Ловчанският владика твърди, че у нас църковният проблем бил решен, след като в София се провел събор през 1998 г. с помощта на Вселенския патриарх. Разколниците се разкаяли и поискали прошка. Всички се подчиниха на решението на събора, казва владиката, като пропуска истината, че разколът в България бе разрешен няколко години по-късно и то по репресивен път – с волята на правителството на Сакскобургготски, МВР и прокуратурата. 

Митрополитът обяснява още пред руската медия, че Вселенският патриарх е първи по чест в православния свят, но няма по-голяма власт от другите патриарси. Той може в своята канонична територия да решава какво му е угодно, но не и в други чужди територии. Тоест, Вартоломей може да се разпорежда само в Цариград, но няма право да бъде страна и да признава автокефалност на Украинската църква, която трябва да бъде вечно зависима от Руската, според Гавраил. Канонисти обаче са категорични, че патриархът в Константинопол, без значение кой е той, има права по-големи от останалите църковни предстоятели и те са разписани в 28-и канон на Халкедонския вселенски събор. За съжаление той се е провел 15 века, преди раждането на Гавраил и вероятно заради това той не знае разпоредбите им. Въпреки незнанието, владиката  излага пред руската публика твърдения, които са изключително противоречиви – първо казва, че по време на Възраждането българите в Цариград спрели да споменават по време на служба името на вселенския патриарх, а в Украйна сега трябва да се споменава само името на руския патриарх, защото така било от 300 години насам. Освен това Гавраил твърди, че Вселенският патриарх нямал право да дава автокефалия, а само Всеправославен събор, като в същото интервю свидетелства, че през 1945 г. БПЦ получила автокефалия от Вселенския патриарх, а не от Всеправославен събор. Освен това парадоксално е, че промосковците от нашия Синод, които сега най-много искат да има Всеправославен събор по украинската тема, направиха така, че БПЦ по тяхна инициатива бойкотира участие на събора на остров Крит, преди няколко години.

Владиката Гавраил твърди още, че

политиката участва в сценария за разкол

в Украйна, в който президентът на страната лично се намесил. Въпросът можел да бъде решен, ако Руската църква даде автокефалност на Ураинската и чрез покаяние да се върнат разколниците. Това бил правилният път. 320 години всички православни църкви са признавали Руската православна църква заедно с Украинската, а сега не било нормално да искат друго. Сега Украйна и Вселенската патриаршия давали заедно лош пример на вярващите по света.

В нагласеното интервю Ловчанският владика дава и обяснение, защо отговаря на руски език на зададените въпроси. Защото, след като Византия попада под турско робство, Господ въздига Русия като най-голямата държава, която се превръща в защитница на православния свят, затова и той говорел на руски. Вероятно според митрополита руският е езикът на Бог, само дето не обяви, че и Светата Троица говори на този език.

С твърденията си в интервюто Гавраил затвърждава усещането, че е един от най-верните руски застъпници в БПЦ. Големият проблем е, че вече няколко месеца българският патриарх и Св. синод отказват да обявят своя категорична позиция за обявената вече Украинска независима църква. Така позицията на Гавраил се представя като отношение към проблема на целия Синод. Заставайки вероятно заради лични подбуди и зависимости на страната на Москва, Гавраил поставя БПЦ в изключително конфликтна ситуация с Вселенската патриаршия, новата Украинска църква и целия народ на Украйна, който вече пета година се бори за духовна и териториална независимост от Кремъл.

Но докато Гавраил дава угодни за Кремъл и Гундяев интервюта, стана ясно, че българският архимандрит Харалампий ще бъде официалният придружаващ киевския митрополит Епифаний и президента Порошенко по време на връчваното на Томоса в Вселенската патриаршия в неделя. Това е разпоредил Вартоломей, въпреки, че БПЦ прокуди от своите предели Харалампий поради неодобрение на личността му от Москва.