Миролюбивият Доган е готов за властта, отвръща на удара

„Да живее международното положение“, както гласеше един от култовите лозунги на соца

Ахмед Доган

Ахмед Доган

Светослав Пинтев 

Интересни и крайно поучителни процеси текат в ДПС. Хем български и родни, образно казано, хем тясно свързани с международното положение. Текат отгоре надолу, разбира се, както е редно.
Комбинативният мозък на Сокола несъмнено отдавна ги е анализирал и е подредил приоритетите в стройни редици, крачещи като настъпващи полкове. Сега трябва задачите да се сведат до вниманието на изпълнителите. И лекинко, малко небрежно, да се даде знак на партньорите в бъдещото управление. Да не се мотаят.
Там не си правят илюзия кой кой е. И каква роля ще играе всеки в новия пъзел, подреден в Сараите. Но не само там, а вероятно някъде на Север.

Време е за действие 

 Почетният председател д-р Ахмед Доган заявил тържествено на рождения си ден: „По природа съм миролюбив човек, но ако някой ми посегне, ще отвърна", според сайта 24rodopi.com. Изданието не обяснява в какъв контекст са казани тези основополагащи слова, но това не е и необходимо, защото загадката е изяснена минути по-късно, ситуирана в ярките геополитически визии на Стопанина на Сараите. Тези думи очевидно са „любезна“ закана към всички, които не са с него.
 Ще се стягат редиците, пак във връзка с международното положение. Което налага ДПС непременно да е във властта. Това положение  очевидно прави участието спешно и неотложно.
 Който има уши да слуша, нека слуша. 
„Да живее международното положение“, както гласеше един от култовите лозунги на соца.  
И Сокола ще удря, ако не се спазват инструкциите точ в точ.   Това поне е кристално ясно. 

Ахмед Доган  всъщност е дал много ясен ключ към това как трябва да бъдат тълкувани думите му. "Аз не съм привърженик на това, което Русия направи в Крим, но не съм безразличен към това, което прави Западът. Русия може да е всякаква, но е сила, фактор, с който ние трябва да се съобразяваме", отбелязал той. Това е идеята, 

да се съобразим с Путин 

Просто и ясно, по ленински. Защото България твърде малко се съобразява, нищо, че направи какви ли не пируети, за да му угоди. Курсът е ясен.  Очертава се ясно като плячката на Сокола, видяна от висините. 
 Интересно е само едно. Какво ли лошо е направил свободният свят, отказвайки най-после да приеме агресията и убийствата в градовете си, реагирайки бурно след десетилетия на нагли екзекуции по улиците му? Трябваше да продължи да мълчи позорно ли, както направи след убийството на Литвиненко в Лондон? И на десетки други…  За да не секнат руските милиарди, течащи като от рога на Амалтея към Обединеното кралство с диамантените реки, по които плават алчни олигарси на каишка?   
  Трябва Западът сега да е направил нещо много осъдително, според аршините на философа, живеещ в Сокола.  Той обърнал специално внимание, че има 

прегрупиране на световните сили

Там „нова роля искат да играят Русия, Венецуела, Иран и Китай“. Европа също търсела своето място, но тя вече не била толкова силна. Естествено. Нали това е генералната линия. 
 „Светът не отива на добре, на лошо е", обобщил Доган и признал, че е притеснен. Интересно защо е пропуснал Турция. Взорът му стигна до Великата китайска стена и до стенещата Венецуела чак, но не и до комшиите. Не е искал да  експонира Анкара просто. Важното е, че Турция е на правилната страна. Нищо, че гледа към наследството на Осман, не към това на Ататюрк, което Доган иначе геройски защитава.
Оста Москва-Анкара-Техеран няма как да не е оценена от такъв проникновен мислител. Но защо да дава бисерите си на свинете? 
Тържеството за рождения ден на Доган е било миналия четвъртък, апропо. Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ в петък вече е на заседанието на областния съвет на ДПС Кърджали. 

Каква реакция, какъв рефлекс...

Там той подробно и строго обяснява, че структурите трябва да се концентрират върху хората, които са подведени. От кого са подведени тези клети хора. От „враговете“, разбира се. „Тези, които са подведени, с ежедневен контакт, един по един трябва да ги върнем в ДПС" каза Карадайъ. Казано е ясно, това е заповед„.

 Тезата е чудна, че ГЕРБ работят за откъсването на гласове от ДПС, за отслабването на ДПС, защото не искат да преговарят със силно ДПС. „Ние трябва да сме активни в това противопоставяне и трябва да защитим хората си" допълнил лидерът. Карадайъ дори заявил, че партията трябва да бъде готова за властта.

 От една страна трябвало да се спечелят изборите за да не може без ДПС да се сформира мнозинство, от друга страна партията трябва да е наясно какво ще прави с властта и какви проблеми ще решава на хората. Първото е изключително важно, разбира се, второто също, третото е за парлама. Освен, ако няма предвид конкретни хора…
В ДПС едва ли си правят илюзии, че могат да управляват с някой друг освен с БСП. И, че това ще е управление ала „Орешарски“. С масовите протести, бронираната техника по улиците, почти военното положение в София. Защото би могло да дойде  само с някакъв нов „Костинброд“.
Но те 

трябва да го направят на всяка цена

В „СЪботаж“ на БНР преди време Методи Андреев каза, че  лицата на ДПС са проникнали във всички сфери на държавното управление. „Както в системата за национална сигурност, така и в бизнеса, прокуратурата, виждаме модела „Кой?“. Това е вторият успешен опит на Доган да създаде корпоратувен бизнес модел на базата на своите политически позиции. Първият беше „Мултигруп“, обясни той. 
Ако се върнем в „славното“ минало на този икономически „колос“, апропо, можем да си обясним и много неща от настоящето.   
В същото предаване Осман Октай сподели  това мнението и подчерта: „За съжаление, ДПС е със затворен и капсулиран избирател, контролиран избирател, където нямат право да присъстват, където не се допускат другите основни политически формации, и се остави в ръцете на човека от сараите за употреба, за власт и кадруване , затова казваме, че ДПС вече не е партия, тя е корпорация с този постоянен избирател да обслужва задкулисията на тази мафия.“ Това е положението. Миролюбивият Доган отвръща на удара. Готов е за властта.  И не е сам.