Какво си пожела Путин за Новата година и радостта на българските роботчета (ВИДЕО)

И още за Дед Мороз, Снегурочка, „данайската елха“ и най-любимия ни робот

Новогодишната реч на президента

Новогодишната реч на президента

Светослав Пинтев 

Тази година дори почетният председател на ДПС д-р Ахмед Доган не ни зарадва за Рождество с  прозрения от типа на тези от собствения му рожден ден в любимия му стил: „Актуалната евроатлантическа нагласа за отношението към Русия на мен не ми допада“.
Или като тези от благодарствено писмо до руското посолството: „Русия се възражда като алтернатива за гарантиране на сигурността и мира в планетарен мащаб“. 
А защо не 

Във Вселенски мащаб

Нито  ни зарадва с тезата: „Аз съм убеден, че който не разбира Широката Руска Душа, не схваща и смисъла на Голямата Руска Земя.  Тъкмо затова може би Русия няма „граници“.
Като в анекдота: „С кого граничи Русия днес?“ 
Иначе Сокола на въпросния си рожден ден изложи изключително интересни размисли за алевитската светогледна традиция, опитите за нейното принудително асимилиране (сунитизиране), за любовта към Всевишния като модел на любовта към ближния. На тези мъдри думи никой тогава не обърна внимание, защото всички се интересуват не от отношението му към алевитската традиция и ближния, което е общко-взето известно, а на това към Москва. Нали от десетилетия той насочва курса на кораба.
Доган тогава заяви много ясно, макар и забулено с геополитически, исторически и литературни препратки. 
Сега няма да говорим за религия и философия всъщност, а за точно обратното. И Ахмед Доган е само акцент. 
По-скоро за това как към българите се отнасят както съм роботчета.  Как са ни дресирали като 

кучето на Павлов в ерата на високите технологии

 Обогатено с любимия на някои лидери изкуствен интелект, за по-сигурно…
Тук не мога да не спомена моя най-нов любимец. Това е руският робот Борис, представен за пръв път на държавния технологичен форум „Проектория“ в град Ярославл, който се оказа млад мъж на име Алексей, облечен в костюм на робот, както ви съобщихме, че го и коментирахме.
 Разказахме ви и какви гневни реакции предизвика този маскарад  в Русия. Нищо чудно, защото Държавната компания «Роснано», оглавявана от небезизвестния „реформатор“ Анатолий Чубайс,  получава ежегодно стотици милиарди рубли за създаване на високи технологии, които нещо все не се получават. Накрая, като венец на дейността си, извади този 

фантастичен продукт

 –аниматор , облечен като  робот. Това се казва бурно развитие на технологиите, за което всеки руснак отделя от залъка си. Роботът Боря-Алексей се превърна в символ на „грижата“ на Кремъл за технологиите. И за много други неща.
Опозиционният лидер Алексей Навални нарече подигравателно Путин новият Илон Мъск в тази връзка.  Държавната Телевизията “Россия 24“ пък яростно обвини украинските медии, че се гаврят с тази „малка грешка“. Колко да е малка? Нищо работа,  едни стотици милиони долари годишно, които сякаш да изпуснати в тоалетната чиния, а някой е пуснал водата. 
Все повече хора в самата Русия вече разбират накъде ги води политиката на Путин и настроенията видимо се променят. В интернет на голяма популярност се радва клип с „новогодишното приветствие“ на руския президент за 2019, което още не се е състояло, разбира се. Вижте го… Като истинско е…
 Монтирани са различни кадри от неговите речи през дългите му години във властта и се е получила…истината за режима му и неговите катастрофични действия.    
„През новата година ми се иска да изляза от рамките на руските закони, от рамките на Конституцията на Русия, както винаги правя, защото съм президент“, казва там държавният глава. 
„През Новата година ние твърдо, уверено и последователно ще продължим борбата с… Русия“, продължава той. А също: „Ясно е, че Русия е поела пътя на унищожението“. И все в този дух.  

В София е друго

Тук джуджетата-роботчета се радват на подаръците на Путин, честват ги като да ни е подарил всичкия си нефт.
 Не е… Само една 13-метрова коледна елха получи София като дар от  Москва, както научихме от медиите. Радост велика…
 Руски Дядо Мраз, придружаван от ефектна Снегурочка, запалили светлините на коледно дърво не другаде, а пред столичния храм Света Неделя. Разбира се, в присъствието на посланика на Русия у нас Анатоли Макаров, който ни похвалил, че 

тази година сме слушали

 Там  били също зам.-кметоме на столична община, представители на дипломатическата мисия и т.н. Много  важен детайл е последното. Архиважен, както казваше Ленин.  Дипломатическата мисия явно е била специално строена, да види „данайския дар“, та да не си правят западняците илюзии, че ние сме се променили особено.  Каквото и да прави Путин, колкото и агресивен да стане, ние винаги приемаме радостно „подаръците“ му. Това е положението. 
Само ден по-късно, на традиционната си годишна пресконференция държавният глава на Руската федерация отговори  някак спонтанно на въпрос на журналист на The Wall Street Journal .
 „Наистина ли искате да управлявате света?“, гласеше питането на американеца към Владимир Путин. „Разбира се“, отговори без да се замисля той. После се усети и взе да обяснява, че не той, а САШ искат това, защото… Отговор-клише в духа на старата съветска традиция. Но първите му думи сякаш дойдоха от Душата.
Хубава шегичка, като коледна елха. Или си пожелава точно това за Новата 2019 г., подсъзнанието му се е уморило да я задържа и я е изтласкало.   Да де, ама ние не искаме. И любезно молим българските власти да се съобразяват с този факт, ако им е възможно.