Как БАН „роди” 1 млн. нови българи до 2040 г., за да докаже, че АЕЦ Белене е необходима

Стъкмистиката като наука, за да се продължи един корупцонен проект

Д-р Георги Касчиев

Д-р Георги Касчиев

Д-р Георги Касчиев

Няколко пъти съм писал за манипулациите в доклада на БАН за АЕЦ Белене. Една от най-драстичните е прогнозата за огромен ръст на електропотреблението към 2040 год. Основната причина за него са нереалните прогнози за ръста на населението, което пък определя най-важния компонент – битовото електропотребление. Моите критики, както и на други експерти бяха отхвърляни, тъй като тези прогнози били научно обосновани.

В този материал привеждам доказателствата за 

съзнателно манипулиране на демографските прогнози

 в доклада на БАН за АЕЦ Белене.

Демографската криза у нас отдавна е факт и управляващите се опитват да вземат мерки за отслабването й. Така на 8 декември 2016 год. Министерският съвет с Постановление 347 отпуска на БАН един млн. л за разработване на проект „Мерки за преодоляване на демографската криза на Република България“. Проектът се разработва 2017-2018 год. основно от Института за изследване на населението и човека (ИИНЧ) към БАН.

Първият етап завършва с доклад „Прогнози за демографското развитие на България 2015-2040 г.”, който е приет от МС на 28 март т.г. (http://government.bg/files/common/doklad-2040.pdf). В него се анализират съществуващите прогнози на НСИ и международни институции - Евростат (2017), Световната банка (2017), ООН (2017) и IIASA (2017), според които населението у нас към 2040 год. ще бъде под 6 млн души (между 5,934 и 5,400 млн). Броят на родените деца ще продължи да намалява и от около 66 хил. през 2015 ще достигне 51 хил. (Евростат) и до 53 хил. (ООН). Главната причина е запазването на ниска раждаемост, основно обусловена от намаляващият брой жени в детеродна възраст. Другите причини са високата смъртност и нетната емиграция. Изводите на ИИНЧ-БАН са, че 

до 2040 год. населението средно ще намалява с 40-46 хил. души годишно, 

като прогнозното общо намаление варира между 20 и 25 %. Така от 7,202 млн през 2015 год., в реалистичния вариант населението у нас през 2040 год. ще е 5,934 млн души, по-малко при висока емиграция и още по-малко в съчетание с ниска раждаемост (5,645 млн). В най-благоприятния вариант ще бъдем 6,2 млн души. 

През миналата седмица ИИНЧ - БАН е представила изпълнението на целия проект "Мерки за преодоляване на демографската криза в Република България". Не можах да открия публично достъпна версия, затова се позовавам на сведения от медиите.  Един от основните изводи е, че през следващите години, независимо от политиките, населението на България ще намалява. Според ръководителката на проекта, Проф. Антоанета Христова, са изготвени три варианта до 2040 год., при които: 
- инерционен – ако нищо не се прави, българите ще се стопят до 5,86 млн;
- умерен – ако се вземат мерки в някои отношения, ще сме 6,52 млн;
- благоприятен – ако се прилагат комплексни мерки – ще бъдем 6,75 млн души. 
Резултатите за броя на населението са значително по-благоприятни отколкото в заключението на първата част. Предложени са 10 пакета от мерки, 8 в областта на стареенето и две - за ограничаване на смъртността. Как ще доведат до рязко и бързо повишаване на раждаемостта и до спиране на емиграцията не се обяснява. Не става ясно как се оценяват те, дали са приети и дали и как ще се изпълняват. Известно учудване буди това, че дори при частични мерки ефектът ще бъде много значителен. 

Връщам се в средата на ноември 2017 год., когато бяха оповестени резултатите от доклада на БАН за АЕЦ Белене. След частичното му публикуване в него бяха открити много неверни предположения, неотчитане на известни факти, вкл. откровени лъжи и манипулации, като прогнозите за броя на населението към 2040 год. В дейност I са разработени три варианта на икономическо развитие –нисък, умерен и висок. БАН прогнозира, че от 7,142 млн души през 2015 год., населението в трите варианта  ще бъде много повече отколкото в разработките на ИИНЧ: 
- нисък - 6,815 млн;
- умерен - 7,102 млн;
- висок -  7,471 млн.
В научни разработки авторите са длъжни да посочват източниците си. На стр. 40 (виж Приложения 1 и 2) е отбелязано, че за броя на населението са ползвани данни от разработката „Прогнози за демографското развитие на България 2015-2040 г.” на ИИНЧ – БАН. Всички други прогнози не са взети предвид. 
Няколко пъти се свързвах с отговорни служители в БАН за да получа достъп до тази разработка. Под различни предлози любезно получавах отказ. Както отбелязах, докладът за нея е приет в края на март т.г. и следователно към ноември 2017 год. тя не е завършена. В нея са представени прогнозите на международните институции, няма собствени прогнози, а заключението е, че при всички случаи населението у нас ще намалява.
Следователно авторите на доклада на БАН за АЕЦ Белене няма как да са се основавали на разработката на ИИНЧ-БАН за да развиват сценарии с ръст на населението или задържането му на същото ниво, нито пък да прогнозират слабо намаляване. Просто казано, 

те са излъгали,

 че са ползвали данни от въпросното изследване на ИИНЧ. 
Защо са го направили? Логичното заключение е, че са ги измислили тези цифри само с цел да нагласят резултатите, които са искали от тях възложителите, а за приличие са посочили внушаващ доверие източник? 

Черешката на тортата обаче тепърва предстои.

Дори и при тези сценарии очевидно не може да се обоснове търсеното огромно нарастване на електропотреблението. Поради това в следващия раздел на доклада, в Дейност IА, на стр. 99 се формулират нови три различни сценария (виж Приложение 3). Тук вече няма позоваване на източници, а извисяване в необятните висини на пророчеството. Дефинират се минимален, умерен и максимален сценарий, в които населението към 2040 год. съответно намалява с 1 % годишно, остава постоянно и нараства с 1 % годишно. Какво значи 1 % промяна годишно? Това са над 70 хил. души, а за 20 години - над 1,4 млн души. Така при максималния сценарий към 2040 год., според БАН трябва да сме над 8,5 млн души и битовото, оттам и общото потребление на електроенергия силно да нарасне. 
Министър Петкова прегръща този вариант и тръби по медиите и в докладите си до Правителството и Парламента че БАН е доказала необходимостта от изграждане на АЕЦ Белене. Вероятно и  тя като учените хора от БАН, притежава редкия дар да провижда в бъдещето, тъй като още при поемане на поста през май 2017 год. заяви „ ... на дневен ред остава довършването на АЕЦ Белене по най-добрия начин“.
Не знам дали учените от ИИНЧ са участвали в разработването на доклада на БАН за АЕЦ Белене. Стана ясно, че последният е изготвен от 7 института, които не бяха назовани, както и имената на учените. Не съм срещнал обаче никъде забележки, критики или каквито и да е коментари от страна на ИИНЧ относно манипулираните демографски прогнози в него.
В доклада на БАН за АЕЦ Белене академиците са положили и много други забележителни усилия да си заслужат 2-та млн лв, като покажат по един „наукообразен“ начин, че проектът в обозримо бъдеще е нужен и икономически приемлив. Сред тях са необосновани прогнози за силен ръст на електропотреблението и у нас и в региона, за ранно и бързо затваряне на всички сегашни ТЕЦ-ове на въглища, за неколкократно нарастване на цената на тока и у нас и в региона, вкарване на неопределени параметри в уравненията, как съседните страни ще разчитат само и единствено на нас, пренебрегване на възможностите за изграждане на неядрени мощности и ВЕИ, творческо „оптимизиране“ на разходите за изграждане и за работа на АЕЦ Белене и т.н.
Това е нерадостната картина на голямата българска наука в някои институти на БАН – нагласяване на резултатите според поръчките на управляващите и кръгова отбрана срещу критиките. Прогнози и хора, на които не може да се има доверие!

Приложение 1
Извадка от доклада на БАН, стр. 40
ban_doklad1.jpg

Приложение 2
Извадка от доклада на БАН, стр. 41

ban_doklad2.jpg

Приложение 3
Извадка от доклада на БАН, стр. 99
ban_doklad3.jpg