Ходорковски: Неморално е западните политици, гостуващи в Русия да изказват уважение към кремълската клика

Когато става дума за вербовка - Путин е истински професионалист, Шрьодер е доказателство за това

Михаил Ходорковски

Михаил Ходорковски

Преди Михаил Ходорковски да стане заплаха за президента на Русия, той бе смятан за най-богатия човек в страната. Днес олигархът е един от най-известните противници на Владимир Путин в емиграция. 
Журналистите на немското издание Der Spiegel Кристиан Аш и Брита Сандберг разговаряха с Ходорковски.

В отговор на въпрос за това дали западните политици идват в Русия на Световното първенство по футбол по своя воля, Ходорковски заявява, че Световната купа е важно събитие за Кремъл. Владимир Путин иска да покаже на руснаците и на света, че страната е уважавана и не е изолирана. Въпреки това Ходорковски смята, че "неморално и политически опасно" е когато западните политици изказват по време на своето посещение в Русия уважение към кремълската клика. Пътуването им до Русия би било оправдано, само ако в замяна Путин, например, върне свободата на политическите затворници, посочва бизнесменът.
"Защо Путин не освободи Олег Сенцов преди Световното първенство?" – пита още изданието.
"Обкръжението на Путин е убедено, че Сенцов е терорист“, казва Ходорковски. А Путин позиционира себе си като борец срещу тероризма. Докладите на разузнавателните служби, на които той се позовава, възприема като абсолютно достоверни документи. Но това съвсем не означава, че той е способен да промени мнението си. Доказва го недвусмислено случаят с мене“, изтъква Ходорковски.
На въпрос на журналистите какъв ефект имат санкциите върху богатите хора в Русия, Ходорковски отговаря: 
"Да вземем за пример някой като Генадий Tимченко, който има къща в Женева, или пък Игор Сечин, чиято 80-метрова яхта стои в Средиземно море. Разбира се, това е загуба, ако те вече не могат да използват тези имоти. Но ако Путин падне от власт, те ще загубят всичко. Кое е по-важно за тях? Затова никой няма да свали Путин поради факта, че вече няма да може да обикаля из Баварските Алпи“, казва Ходорковски.
Новата политическа перспектива за Русия, според бизнесмена, могат да дадат Алексей Навални, привърженикът на "лявото" Сергей Удалцов, бившия кмет на Екатеринбург Евгени Ройзман и  бившият заместник-председател на Държавната Дума Дмитрий Гудков. Що се отнася до Ксения Собчак, тя "играе в политика играта, която Кремъл й позволява". 
"Но това важи за всички политици в Русия". Онези, които прекрачат границите, установени за тях, стигат у нас до затвора ", каза Ходорковски.
Според него 

модел за лидер е Алексей Навални

 „Той обещава да създаде демократична форма на управление, ако дойде на власт. И аз мисля, че той може да сложи край на новия авторитаризъм в  Русия. Това му обяснявам на самия Навални, затова го подкрепям като политик, от когото Русия има нужда в  бъдеще, а не просто като спасител, който ще наложи в Русия демокрация. Ние нямаме нужда от добър крал, без значение как ще се казва той. 
Моята цел е не да бъде свален президентът, а в създаването на парламентарна демокрация. Ако утре Путин е готов да работи за демократизирането на страната, смятам, че той е длъжен да го направи", категоричен е опозиционният лидер.
Според Ходорковски е малко вероятно Русия да претърпи значителни промени до края на президентския мандат на Путин през 2024 г. "Но мисля, че Путин може да се промени, дори шансът да е съвсем малък", добавя той.
Журналистите поставят и въпроса за дейността на бившия канцлер Герхард Шрьодер, който е член на борда на директорите на Роснефт. Ето какво казва Ходорковски:
"Аз не одобрявам поведението на Шрьодер, но аз го разбирам, - каза олигархът. Путин му е помогнал да осинови две дечица, така че той изпитва дълбока лична благодарност към Путин. И той си самовнушава донякъде, че руският президент не е чак толкова лош, както се опитват да го представят мнозина. Тук очевидно Путин добре е поработил – когато става дума за вербуване, той е истински професионалист. Но ако Шрьодер днес е човек, който няма никакво влияние върху Путин, то Путин може чрез него да повлияе на част от германското общество“, посочва Ходорковски.
Що се отнася до влиянието на Путин над Доналд Тръмп,  Ходорковски не вярва в съществуването на важни за Москва компрометиращи американския президент материали и съмнения за "духовно родство" между двамата президенти.
 "За мен Тръмп е един екстравагантен човек, който иска да пренесе своя опит от бизнеса в системата за управление. Но когато се пренасят механично нови методи върху неподходяща среда, тогава се раждат   конфликти – те много приличат на конфликтите, които възникват с управленската система на Путин, където една мафиотска група се опитва да управлява страната. Всъщност, става дума за различни неща, чиято прилика е само външна ", казва опозиционерът.
Запитан при тази трудна ситуация, в която се намира Русия и наличието на американски санкции, които не могат да бъдат премахнати, какво би направил, ако е част от правителството, Ходорковски обяснява: 
"Бих казал, че санкциите за мен по принцип нямат стойност. Нефт и газ, във всеки случай,  могат да  се изнасят, защото от тях  Западът няма да се откаже. Забраната да бъдат внасяни определени технологии също едва ли биха ме притеснили. Икономиката на Русия е толкова изостанала и неефективна, че тя не би могла да използва съвременните високи технологии. Малко са съвременните модели, който ние сме в състояние да продължаваме да използваме, но те са ни напълно достатъчни за нашите цели. Това, което би ме разтревожило, е 

липсата на човешки капитал

 Най-продуктивните и креативно мислещи граждани напускат страната; чуждестранни специалисти вече не идват. Тук вече става дума за репутация.
Аз бих реформирал институциите. Хората, които бих искал да привлека, по никакъв начин не могат да повлияят на нещо,  ако не съществуват независими съдилища и професионално работещ парламент. Много важна е репутацията на институционалната среда. В този смисъл – санкциите са нещо второстепенно", коментира опозиционният лидер.
"Путин ще доведе страната до ръба на пропастта. Както се вижда от едно проучване, 20% от московчани искат да избягат в чужбина. Това е опасен сигнал. Ако ние не говорим единствено за Путин, а за путиновия режим - аз не мисля, че ще продължи по-дълго от 30 години. Но той ще опустоши страната много преди това", убеден е Михаил Ходорковски.

Превод: Faktor.bg