Единственото оръжие на Путин е държавата "КГБ"

Руският президент възстанови ролята на службите от съветско време, за да държи под контрол гражданите и да дестабилизира външните си противници

Джон Сайфър, The New York Times 

Според оценката на глобалните заплахи, направена от националното разузнаване, също така и според показанията, дадени пред Сената от високопоставени представители на разузнаването, Русия на Владимир Путин ще продължи усилията си насочени към задълбочаване на социалните, политическите и расовите противоречия в Съединените щат и сред техните съюзници.

За да се подготвим по-добре за бъдещия руски натиск, си струва да се обърнем назад и да анализираме начина на мислене на КГБ от времето на "студената война" - разузнавателната служба, в която се е формирал руският президент. 

Историята на жестоките съветски служби за сигурност оголва корените на използваните и днес в Русия политически арести, подривна дейност, дезинформация, покушения, шпионаж и използване на лъжата като оръжие.

Нито един от тези методи не е нов за Кремъл.

Всъщност, тези методи превръщат Съветска Русия в първата в света държава на тоталния контрол на службите, а също така я отличават от авторитарните държави, управлявани от военните. Днешна Русия се превърна в още по-голяма степен

 "държава КГБ" 

след близо 20 годишното управление на Путин в качеството му на авторитарен лидер.

За Путин КГБ е най-важната институция в държавата и след идването на власт той наема много свои бивши колеги "за възстановяването на държавата". В резултат беше създаден режим с политиката и философията на тайна полиция, режим, в който с помощта на разузнавателни операции се решават въпроси от външната политика и се поддържа контрола вътре в страната.

Путин и неговите другари процъфтяваха в империята, в която КГБ беше "щит и меч" на държавата, затова те, решавайки проблемите на XXI век, редовно се обръщат към своето проверено от времето оръжие. Разузнавателните служби са били използвани дори за това, да запазят в тайна употребата на допинг от руските олимпийски и параолимпийски спортисти - признак на безусловната "разузнавателна" държава.

Как започва всичко?

След болшевишката революция, Владимир Ленин създава тайната полиция - ЧК - като свое основно оръжие за репресии и терори. На безжалостния революционер Феликс Дзержински е заповядано да съхрани на всяка цена властта на болшевиките. ЧК играе едновременно ролята на съд, съдебни заседатели и палач, използвайки саботаж, цензура, репресии и убийства, за да държи вътрешните и външните врагове в страх.

Дзержински открито заявява: "Ние сме за организиран терор. ЧК е е длъжен да защитава революцията и да побеждава врага, дори ако понякога мечът му пада върху главите на невинни".

ЧК доказва своята хитрост, търпение и жестокост и се превръща в обект на гордост за бъдещите шпиони. Те все още, включително и господин Путин, празнуват Денят на чекиста всеки 20 декември.

За десетилетия трансформации съветските и руските спецслужби разработват инструменти и навици, базиращи се на опита на чекистите, който ги отличава от техните колеги на Запад. Вместо да се съсредоточат върху събирането и анализа на разузнавателни данни, те развиват уменията си в пропагандата, агитацията, подривната дейност, репресиите, измамите и убийствата.

Когато през 1928 година личният секретар на Сталин, Борис Баджанов успява да избяга от СССР в Британска Индия, той съобщава, че основата на външната политика на Кремъл е използването на подмолни средства, "за да бъдат отслабени враговете отвътре, защото, при евентуална война, така ще е по-лесно да бъдат победени".

ЧК и неговите приемници 

сеят хаос зад граница

 с пропаганда, дезинформация и саботажи, като едновременно с това провеждат масови арести и репресии в Русия .

Баджанов съобщава, че съветските културни и дипломатически институции са просто механизми за прикритие, предназначени за подмамването на западни интелектуалци, подстрекаването на политическо недоволство и подкопаването на демокрацията. С други думи, целта им е да хвърлят прах в очите на образованите хора на Запад. Думите му се потвърждават десетилетия наред от избягали на Запад офицери от службите.

Действително, Кремъл разгръща истинска армия от шпиони, вербува информатори по целия свят, за да краде тайни, да разпространява дезинформация и до подкрепя терористи и авторитарни режими. Руските спецслужби построяват своята хибридна война върху форма на измама, наричана "рефлексивен контрол" - опит да бъдат управлявани възприятията на противника, така че той да действа против собствените си интереси. 

Такава е "Операция "Инфекция",  проведена с помощта на медиите в целия свят. Целта на тази акция за дезинформация е да бъде разпространена версията, че вирусът на СПИН е оръжие, разработено от Пентагона за унищожаването на развиващите се страни.

Докато САЩ се опитват да ухажват Русия, те трябва да си дават сметка, че кремълският вълк няма да промени нрава си: Централен елемент на руската държавност още от времето на царете е измамата и отслабването на враговете отвътре. 

В това отношение добре подбраните инструменти на руската политика са логични, макар, че са неморални.

Единството на Запада е нашата най-добра отбрана. Путин знае, че не може да се състезава със Запада при равни условия. Затова той 

активира своята чекистка "машина за дим",

 за да обърква и парализира враговете си, защото това е всичко, с което разполага.  

Докато нашата политика има "племенен" характер и докато американците смятат вътрешнополитическите си опоненти за истинските врагове, усилията на Кремъл да оказва натиск и да използва нашите слабости ще продължат. 

Ние трябва да си сътрудничим със съюзниците си, за да се защитим решително и координирано от кибер, физически и хибридни атаки, и да даваме отпор, в случай на заплаха. 

И в този аспект, антиевропейските настроения на президента Тръмп са най-големия дар за президента Владимир Путин.

*Джон Сайфър е бивш шеф на резидентурата на ЦРУ, който в продължение на 27 години работи в Русия, Европа и Азия.