Чумата по рогатия добитък плъзна и в политиката

Болестта ходи и по политиците, като в този случай също е внесена отвън

Повелителите на чумата

Повелителите на чумата

Светослав Пинтев 

  У нас към днешна дата абсолютно всички  са геополитици от световна величина,  ненадминати експерти по въпросите на международната политика  и най-вече самородни

гении на ветеринарното дело

  Ама от такъв мащаб, каквито човечеството още не е виждало, нито ще види повече. Рожба са на историческия момент.  
Добре, че свърши световното първенство и специалистите по футбол рязко намаляха. Не свършиха, разбира се, но излязоха в отпуск, биха си камшика от виртуалното пространство  и освободиха място за спецовете в други области, които така се намножиха, че най-неочаквано задминаха по брой футболните експерти. А това си е истинско постижение. 
За една нощ се излюпиха огромно количество блестящи   специалисти на болестите по животните, в частност на дребния рогат добитък, които до такъв добитък не са се доближавали, а повечето най-вероятно и на картинка не са виждали. Ако се опитат да лекуват животни, съвсем сигурно е, че ще ги подгонят шопи със сопи, люти македонци, вбесени родопчани и т.н, според това кои са собствениците на стоката, но те като едни непризнати гении са 

непоколебими в мисията си  
 
 Особено много се народиха напоследък специалистите по африканска чума сред овцете и козите.
 За една „елитарна“ част от тях е характерно също, че черпят информация направо от върховете на Европейската комисия и най-секретните решения им се свеждат още преди за тях изобщо да са чули Ангела Меркел и Еманюел Макрон. Тези наши специалисти са хем ветеринари, хем геополитици, една взривоопасна комбинация. 

Като ренесансови енциклопедисти са

Но много по-велики, то се знае. 
Българска майка юнашка роди само за последната седмица наистина несметни пълчища от тези знайни и незнайни експерти, които много добре знаят,  че африканската чума е само поредното оръжие на световния империализъм срещу прогресивното човечество. Те са отлично информирани за някакво тайно решение на ЕК Странджа и Родопите да бъдат изчистени до шушка от дребен и едър рогат добитък, стадата да бъдат избит до крак, както някога постъпиха с бизоните,  за да се натъпчат кошарите с мигранти, а после да се вдигнат стотици бежански лагери. Но това е само началото. 
  Всеки момент очаквам да ни връхлети „новината“, че НАТО и ЕС се канят да източат Черно море , за да го напълнят дупката с бежанци, както се пошегува някой във „Фейсбук“. Но си има тролове-ударници, които като нищо ще изфабрикуват такава „новина“, без да им мигне окото.   Именно заради съществуването на потребителите на такива „източници“ в нета изскачат реклами от рода на: „Цяла армия червеи ще избягат от тялото ти сутринта, ако просто изпиеш...“ Или :  „Самотна майка направи това и започна да печели 6745 лв. на час“. Но да се върнем към експертите по африканска чума. Техен вожд и учител май е самата Корнелия Нинова. 
Чумата по рогатия добитък плъпна и в политиката, ако забелязвате. Не е добре да се избиват безпричинно животни, разбира се, но не е добре и да дърдориш каквото ти скимне, като застрашиш живота на милииони други и поминъка на стотици хиляди скотовъдци, за да яхнеш вълната. Най-меко и любезно казано.
Африканската чума беше открита първо в странджанското село Воден,  във фермата на Йордан Трифонов, където бяха  унищожени първите болни животни - 254 овце-майки, 76 агнета и 6 коча. Той самият заяви пред Би Ти Ви, че първият симптом, който е забелязал, е бил кръв по ректума на една от овцете. Категоричен беше, че не се съмнява в действията на БАБХ. 

Ала Корнелия се съмнява

 Тя гарантира, че еди-къде си животните са здрави и поиска оставката на министъра на земеделието. Може би е академик по ветеринарна медицина, но досега е мълчала от скромност.
       Президентът и вицепрезидентът също скочиха като войници, призовани от бойната тръба и без уговорки застанаха на нейна страна, което е доста съмнително. 
Корнелия Нинова се изживява 

като един Гай Марий

За сведение, това е  римски политик и пълководец, роднина и покровител на Цезар, водач на популарите (на латински: popularis).  Тя пък не крие намерението си да е водач на популистите, което обаче не е точно  същото.
 Дори имаше самочувствието да обяви, че била предотвратила граждански бунт в засегнатите села. И това само за  6 часа в района, където спря евтанизирането на животни. После се изтъпани по телевизията и гордо заяви, че поема отговорност, ако избухне епидемия. Как точно? 

Ще възкреси животните ли?

Или ще се принесе в жертва на бога на скотовъдците? Или ще принесе Порожанов. 
 "Не отидох там, за да създавам политически привкус. Отидох, защото хората ми пратиха смс-и и ми се обадиха да отида ", каза Нинова.
Винаги съм подозирал, че всички скотовъдци в страната знаят наизуст номера на мобилния й телефон и изпращат съобщения при всеки проблем.
Интересно съвпадение е, че в това време от Атина долетя новината , че Кремъл се опитал да бутне правителството на Алексис Ципрас заради договора с Македония, Скопие също има данни, че  чичко Путин им крои капа, за да не влизат в НАТО, а в Черна гора  съдят агентите му, опитали да направят опит за преврат и да убият премиера им. Само у нас с него проблеми нямаме. Тук е овчарска идилия.  Проблемът ни се свежда до африканската чума по добитъка.  Лошото е, че болестта ходи и по политиците, като в този случай също е внесена отвън.