Брекзит не е събитие, което е в полза на България

Ако Лондон напусне ЕС, хегемонията на френско-немската ос ще се засили

Огнян Минчев

Огнян Минчев

Огнян Минчев

Едновременно смешно и тъжно е да наблюдаваш някои "идеологически" дебати между българи по повод на Брекзит. Консерваторите са твърдо по-вдясно от Борис Джонсън и Найджъл Фараж, докато либералите - в този случай - оплакаха Британия и Европа в самото начало след референдума. Би било добре, ако можем от време на време да напускаме собствения си провинциализъм, чрез който проектираме значими световни събития върху вътрешните разделения в наше село и да се опитаме да видим случващото се от гледна точка на общите ни национални интереси. Останаха ли такива - общи български интереси, или вече не? Брекзит не е събитие, което е в полза на България. Поне 

поради три причини:

Първо, присъствието на Обединеното кралство (ОК) в ЕС създава специфичен баланс на позиции и интереси между Париж, Берлин и Лондон, при който пространствата за маневриране на по-малките страни (особено в Източна Европа) в услуга на техните интереси се увеличават. Ако Лондон напусне ЕС, хегемонията на френско-немската ос ще се засили и пространството за защита на интереса на страни като България ще се свие.

Второ, излизането на ОК от ЕС ще задълбочи политическото разделение между двете страни на Ламанш и - предвид позициите на Доналд Тръмп - по всяка вероятност, между Европа и англосаксонския свят като цяло. 

От гледна точка на сигурността

 разделенията в евроатлантическото пространство не са благоприятни за периферни - гранични региони като Балканите и в частност - България, които изпитват нарастващ натиск от надигащи се регионални сили - Русия, Турция. Нарастващите напрежения в сферата на търговията допринасят за това отдалечаване на двата бряга на Атлантическия океан един от друг, а Брекзит ще способства и за разширяване на разделението по Ламанш. Ако остане в ЕС, Лондон ще може все по-ефективно да играе роля на посредник между Европа и Америка, поне докато отношенията между двете страни зависят от президент като Доналд Тръмп.

Трето - и сигурно за нас най-важно, Брекзит поставя на изпитание битието на десетки хиляди българи, избрали да учат и да живеят в ОК. Проблемите с гражданския статут на всеки българин са проблеми на България. Особено ако се има предвид, че тези хора - българите в чужбина - са все още 

най-големия "чужд" инвеститор

 в българската икономика. Без тях и техните парични преводи стотици хиляди български семейства - особено на възрастни хора щяха да бедстват подобно на тези, които и сега са оставени сами на съдбата си. Българите, образоващи се в британските университети са сред най-добре образованите българи в света - което не е без значение за българската национална общност като цяло. При Брекзит някои от тях може би ще трябва да прекъснат своето обучение.

Брекзит е решение, което е взето на референдум от самите граждани на ОК. Като възпитани хора ние трябва да уважаваме това решение. Но ако има възможност то да бъде променено - особено с легитимно решение на самите британци, не виждам причини да ридаем по-горко и от Борис Джонсън само защото сме се определили идеологически като "десни" или като "консерватори". Както и "либералите" трябва да придобият мярка за дистанция от собствените си догмати тогава, когато здравият разум и - в случая - българската принадлежност предполагат по-гъвкаво разбиране и поведение.