Боян Петров: Орисията на титана да бъде повален от джудже

В България всеки, който иска да бъде щастлив, е считан за престъпник спрямо останалите, които безропотно са приели да бъдат нещастни

Боян Петров

Боян Петров

Бисерка Борисова

Край... Това беше.. Момчето си отиде.. Почивай в мир, Бояне..  
Един мъж, който цял живот се бореше с природата в името на живота, се сбогува със същия този живот там, където се чувстваше най-жив. 

Няма да споря дали го е планирал да бъде така. Ако е - негово право е!  Човек, който цял живот е се опитвал да не мисли за болката, да победи слабата и болна човешка природа, трудно би приел да  бъде прикован за леглото и омотан в тръбички. Да ме извиняват много тези божий служители, които ще кажат, че това е грях.  С живота си, с морала си и с отношението си към хората, 

Боян бе много по-близо до Бога

 от поне половината от тях!  Ако тръгнат да си мерят греховете, ще се получи техният Еверест срещу негово грахово зърно! 

Не можах да си обясня и истерията през последните дни - и от двете страни. Да, и аз не го разбирам този спорт и не съм му почитателка. На моменти ми се струва, че граничи с безумие. Но отдавна съм дала право на всеки да бъде такъв, какъвто иска да бъде и да прави това, което го прави щастлив. Отдавна съм разбрала, че далеч по-голямото безумие е да смяташ, че всичко, което ти не разбираш и не приемаш, задължително е грешно и няма право да съществува. 
Но какво се получи сега? Едните пищяха защо е избрал този спорт, защо се събират пари за спасителна акция. И това го казваха хора, които през живота си най-много да са изкачили пеша 5-тия етаж, когато асансьорът им се развали! Казват го някакви силиконови кифли. Някакви плъхове, които на месец правят по пет крачки. Някакви същества,  за които екстремно е всичко, изискващо повече усилия на държането на лъжицата! Тия хора тръгнаха да дават акъл на шерпите, Боже! Хора, които не виждат по-далеч от собствената си заблуда и еснафщина. Хора, които са свикнали да пълзят и за които

 думата "мечта" не съществува

 Хора, за които смисълът на живота е да попарват мечтите на другите. Хора, които през живота си не са дарили един лев (за разлика от Боян, който подкрепяше толкова каузи), няма и да дарят, но им бърка в за*ника, че други хора даряват за някого! 
Безотговорен бил Боян, значи. Защото, вместо да се остави на болестите и да вегитира ден след ден, е избрал да се бори и да бъде пример за детето си. И за много други деца. И за много други болни хора... Безумец бил. Защото е избрал да бъде свободен... Глупак бил. Защото е избрал да прави нещо, което го прави щастлив. Но в България много често така става – всеки, който иска да бъде свободен, е обявен за безумец. Всеки, които се бори за щастието си, е обявен за престъпник спрямо останалите, които безропотно са приели да бъдат нещастни. 
Не разбрах и другите, които пък почнаха да пищят, защо не се дават още и още пари. Защо държавата не направила това или онова?! Държавата?! Да не би тя да е пратила Боян в Хималаите?! Решението си е негово. Спонсорите си е намерил сам. Държавата е длъжна да помогне така, както е длъжна да помогне на всеки закъсал българин в чужбина. Държавата, на добра воля, може да помогне и повече. Но никой не може да задължава държавата да следи прогнозите за времето, да звъни на всеки аплипинст през час и да го увещава да слиза или да се качва! 
От друга страна, що за отношение е това: когато Бойко праща Спартан-а, за да прибере от САЩ болна жена, която най-безумно е повярвала на врачка и отишла да я „лекува”, викаме „Браво, Бойко! Човечност е това!”. Обаче ако Бойко прати Спартан-а за Боян, който е донесъл толкова слава на България, почват писъци „ау, популизъм, защо се троши държавна пара за тоя безумец”!  
Най-срамни от всички бяха тезите, че жената на Боян настоявала така усърдно да го търсят, защото само при намерен труп щели да й изплатят застраховката. Хора, вие, които дрънкате такива глупости - жал ми е за вас! Явно никога не сте обичали и не сте били истински обичани!.. Само се чудя, ако жената на Боян бе седнала на кафе в мола и не бе подела кампания, по-примерна и драга ли щеше да ви стане?!  

Сигурна, съм че Боян – където й да е сега, 

се срамува еднакво и от едните, и от другите

 И не само в този случай, а въобще. Не беше подходящ за еснафщината около него, не пасваше. Затова май предпочиташе винаги да е високо.  Беше много по-висок от "джуджетата" около себе си.  Но по ирония на съдбата, именно връх-джудже взе при себе си този великан на човешкия дух...Сякаш така е орисан животът на всички титани. Винаги да бъдат неразбрани и сразени от джуджетата. Да се изисяват между тях, но накрая някое джудже да ги повали с подлост. Не вярвате ли? Спомнете си съдбата на  Левски, на Ботев, на бай Алеко... 
И се огледайте в собствения си живот. Не на всеки е писано да бъде великан. Но поне не е необходимо да бъдете злобни джуджета! Пробвайте да бъдете хора!