България: Свръхпроизводителят на престъпници

Училищата са без деца и учители, болниците - без лекари, само затворите се пукат по шевовете

Бисерка Борисова, Стокхолм

Навръх Великден  двама опасни рецидивисти станаха по-значими и по-коментирани в България от Христовото Воскресение. 
Бягството на закоравелите престъпници се превърна в тема номер едно на обществото, като помете и малкото духовно, което обикновено изплува по време на най-светлия християнски празник. Вместо българите да получат светлина и смирение през Страстаната седмица, страстите се нажежиха до кърваво червено  от напрежение, обвинение,  разслоение.   
По традиция в такива случаи започна прехвърляне на топката, искане на оставки.  Висши и нисши политици,   полицаи и експерти  започнаха да се надпреварват да ни казват нещо, което  отдавна си знаем – че затворите са  препълнени,  че надзиратели и желаещи да станат надзиратели няма, че вече дори няма кандидати за шефове на затвори.   
В същото време обаче всички знаем, че не само затворите са пълни с бандити, но и улиците са задръстени с тях!  

Извън решетките спокойно се разхождат  

дори престъпници с по 10-12 висящи присъди.  Необезпокоявано дебнат изнасилвачи-рецидивисти, педофили, закоравели джебчии, убийци на възрастни хора, „ало” измамници. Зад волана необезпокоявано продължават да сядат джигити, отнели човешки живот – а в някои случаи повече от един.  Вместо да търкат наровете,  на ръководни места продължават да бъдат хора, ограбили държавата с милиони. Или предали националните интереси.   Като се има предвид колко боклук има на свобода по улиците,  звучи наистина невероятно, че и затворите са пълни!  Да не говорим, че и за Европа  солиден „експорт” на бандити осигуряваме – почти всички автоджамбази в Италия и почти всички топ джебчии в Германия и Скандинавия са  с български паспорти... 
Какво ще трябва да рече това? Че България „произвежда” и създава основно престъпници ли?! 
Защото, докато затворите са пълни,  университети вече са празни. Най-талантливите български деца вече учат в чужбина, а най-престижните български университети вече  разиграват  унизителни томболи с награди, за да привлекат внимание.   Докато затворите са препълнени,  лекарите и медицинските сестри в болничните заведения са на изчезване. Защото най-добрите ни медицински служители също са в чужбина.  Докато затворите се пукат по шевовете,  класните стаи  се опразват. Защото, освен учениците, намаляват и учителите. Младите хора не искат да стават учители, а  старите вече едва си стоят на краката.  
Сега да потърсим и 

причинете за това зловещо „тука има – тука нема”

  Затворите са пълни, защото престъпниците знаят, че в затвора могат да си живеят живота – кеф ти мобилен телефон, кеф ти пистолет...Всичко е на твое разположение!  А университетите са празни, защото младите и кадърни българи знаят,  че в България няма живот.  Знаят, че в България всяка отрепка – извън или зад решетките, винаги може да се сдобие с пистолет,  да заплашва, да изнудва, да отвлича, да стреля  и да убива...
Затворите са пълни и защото обитателите им знаят, че спокойно могат да забогатеят от там. Могат  спокойно да ръководят престъпни мрежи и бардаци, да кроят поредното нападение, ограбване, източване на средства.   А болниците се опразват, защото лекарите и медицинските сестри знаят, че с работата си не само няма да забогатеят, но много често ще ударят дъното.  Докато рецидивист с 2-3 тежки присъди се излежава в затвора или се набира на лоста, за да е „нацепена батка”,   медицинска сестра работи до изтощение на 2-3 смени, за да не се наложи да набира пак телефони на приятели и да моли за заеми... 
Затворите са пълни, защото  се превърнаха в повече от университет. Всеки, които влезе в  затвора,  след няколко месеца там е професор по извършване на престъпления.  Ако влезе   келеш заради кражба, след няколко месеца вече е готов за закоравял убиец.  В затвора „знанията” се предават бързо, а „уменията” се усвояват още по-бързо. Защото  „преподаватели с дългогодишна практика”  - бол.  И надзиратели,  които да пречат на това „обучение” на практика няма.    В същото време училищата са празни.  Това, което преподават учителите  в днешна България,  трудно хваща почва.  

 Кой да слуша уроци за Левски и Ботев, 

когато в много кърджалийски села имената им дори не се споменават, а  “големи умове” от министерство на образованието постоянно се чудят как -  заради „политическа коректност”,  да сведат  най-ценните произведения на българските автори до минимум!   От друга страна, възрастните учители вече идея си нямат какво интересува днешните деца.  Когато разликите в поколенията в класната стая са кажи-речи „дете-пра баба”, тези две поколения говорят на различни езици.  И въобще не се слушат.  Учителите – 90% от които жени, си „изпяват” урока и се прибират вкъщи при тенджерите.  Децата виждат живота на учителките си  - плетеното на ръка елечнеце, скръстените ръце,  уморения поглед - и решават, че не искат да живеят като тях. Решават, че със  заветите на Ботев и Левски и те ще стигнат най-много до тенджерите и плетеното елече.  Затова излизат на улицата. Където са „нацепените батки”. 
Трудно е да си го признаем, но най-примамливата  професия за децата в момента  стана „бандит” и заслугата за това не е на бандитите, а на държавата!   Защото държавата създаде такива условия, че бандитите живеят без грам условности – както им се иска, където им се иска! От дребните бандити,  които разбиват коли, до големите бандити, които източват фондове – всички бандити у нас са почти неуловими.  И недостижими. И недосегаеми.   Почти всеки дребен бандит в България знае, че с него никой няма да се занимава.  Почти всеки голям бандити  в България знае, че ако тръгнат да се занимават с него,  нищо няма да му направят. Защото  от бандит моментално ще стане  голям благодетел, спонсор. И  ще цъфне на корицата на престижно списание.  Това, всъщност е Голготата на българския топ престъпник – една корица на списание!... И стигне ли до нея, бандитът възкръсва. От топ бандит вече е топ бизнесмен. Нещо, като в онези порочни времена на християнската църква, когато всеки аристократ и богаташ можело да издевателства над народа колкото  иска, а после да откупи греховете си с пари.  Така според църквата (не казвам според Бога!),  щом  дарял парите,  ставал чист и непорочен , ни лук ял, ни лук мирисал.  Стигнало се до там, че някои извратени богаташи започнали да плащат предварително,   в аванс, за греховете, които ще извършат!  Нищо чудно и българските топ бандити вече да са го правят!  
Странното е, че докато всички ние виждаме, че и улиците, и затворите са пълни с престъпници, тези, които правят законите, сякаш не го виждат.  Тези, които следят за изпълнението на законите,  сякаш са назначени  там не за да ги следват, а  за да намират начини да се заобиколят.   
Това, което виждаме, е че освен в затворите,   другото място, на което има сериозен кадрови наплив в България,  е политиката.  Предвид  броя на партиите у нас,  освен първенци  по производство на  престъпници,  сме и 

рекордьор по производство на политици

 в Европа.  Но когато при толкова много политици в една държава продължава да има толкова много престъпници,  в един момент границата между двете почва да се губи.  И накрая, в съзнанието на хората, се сливат.
Така се   оформя третото място с наплив на хора у нас:  Терминал 2...