​Костов и Генджев в комбина за овладяване на мюсюлманите от ДС

Целта е политическата криза между Русия и Турция да бъде привнесена и у нас, като се създаде недоверие и страх на религиозна основа

Георги Боздуганов

На 24 януари ще се проведе национална конференция на мюсюлманското вероизповедание в страната. Предстои избор на ново ръководство и решаване на организационни въпроси. С пространни изказвания от телевизионния екран (два пъти за една седмица), Иван Костов изненадващо атакува предстоящата конференция определяйки нейното провеждане като опит на Турция да използва българското мюсюлманско вероизповедание за опасни политически цели.

Първоначално настоя да бъде изгонен турският посланик и по този начин да да се влошат рязко двустранните отношения с южната ни съседка. След като стана ясно, че дипломатът не е нарушил дипломатическата практика, определена с Виенската конвенция за дипломатическата дейност, г-н Костов насочи усилията си срещу предстоящата конференция, обявявайки я за “провокация срещу българските закони”. Визирайки дългогодишния съдебен спор между двете алтернативни ръководства на мюсюлманското духовенство, той призова Висшия касационен съд и Софийския градски съд да се намесят като откажат бъдещо вписване на ръководство избрано на конференцията и по този начин да решат спора в полза на мюфтията Недим Генджев. От телевизора Генджев на свой ред се обърна към вярващите с послание да не участват в конференцията, очевидно давайки си сметка, че техните делегати не биха го припознали за духовен водач.

Защо ли?

От комисията за разкриване на принадлежност към службите на Държавна сигурност можем да научим:

Недим Генджев – бивш главен мюфтия. Разузнавач – втора степен, назначен през 1973 г. През 1977 г. е бил преназначен за инспектор. От 1984 г. е привлечен за нещатен сътрудник. Става агент с особена важност, единственият ръководен лично от генерал - Георги Силянов, който е зам.- началник на Шесто управление на ДС. (http://desebg.com/religia/540-2012-01-18-07-11-26) Всъщност оттогава започва подготовката му за висш мюсюлмански духовник, работещ под ръководството на ЦК на БКП и ДС.

Да не се забравя, че „Държавна сигурност осъществява своята дейност под ръководството и контрола на Централния комитет на БКП, респективно на Политбюро и първия секретар на ЦК на БКП“. (Решение „Б” №4 на Политбюро на ЦК на БКП от 3.III.1974 г.) А всички кадрови служители на ДС подписват декларация за безпределна преданост към БКП и СССР.

През 1986 г. непосредствено след комунистическите репресии наречени “възродителен процес”, Генджев е назначен за главен мюфтия на Кърджали. Справя се добре с поставените задачи и през 1988 г. е назначен за Главен мюфтия на мюсюлманите в цяла България.

На 6 юни 1989 г., след изложената от Т. Живков пред Политбюро на ЦК на БКП "новата стратегия по възродителния процес”, новият главен мюфтия прави изявление по Радио София в подкрепа на казаното от първия партиен и държавен ръководител. Живковата стратегия всъщност формулира поредното престъпление на режима - насилственото изселване на максимален брой български граждани с турски корени в Турция.

На 13 октомври 1989 г., непосредствено след осъщестеното прогонване на повече от 300 000 наши сънародници, Тодор Живков се среща с главния мюфтия Недю (Недим) Генджев, който "изразява благодарност за свободата, с която се ползва мюсюлманската религия в България и за уважението и подкрепата, оказвани от държавата".

За да не остане невъзнаграден за свършената работа, през 1991 г., мюфтията е привлечен за 

съучредител на Туристспортбанк

от своите колеги от ДС Емил Кюлев и Георги Агафонов. Банката фалира и парите на вложителите потънаха в дълбоки джобове.

И, за да не възникват съмнения относно истинската принадлежност на претендента за духовен глава на българските мюсюлмани, е достатъчно да прочетем казаното от него пред в. "24 часа" по повод поредната проверка на ДАНС в мюсюлманските фондации: “…като бивш офицер от ДС до 1982 г. подкрепям и поздравявам колегите от ДАНС…” (06.10.2010)

(Изтъкваното напоследък обстоятелство, че вероизповеданието получава финансова помощ от турския “Дианет” е отделна тема. По същество това е преди всичко дългогодишно предизвикателство към нашите правителства, които не подпомагат духовното развитие на изповядващите традиционен ислям, а е крайно време държавниците ни да се заемат с решаването на този въпрос.)

Съдейки по синхронните изяви с бивши комунистически функционери и служители на ДС, които изобилстват в медиите от месец насам, Генджев вероятно е под директната опека на бившия началник на 6-ти отдел на Шесто управление Димитър Иванов.

И за кого всъщност лобира г-н Костов?

Най-важният въпрос е обаче кому служи цялата пропагандна кампания възникнала непосредствено след влошаването на руско-турските отношения. Очевидно целта е тяхната политическа криза да бъде привнесена и у нас, като се създаде недоверие и страх на религиозна основа у българските граждани. Страхът ражда омраза, а омразата води до обществено напрежение с опасни последици. Ситуация, в която Кремъл многократно е показвал, че перфектно осъществява своите геополитически цели.