​De Profundis:Първанов и Нинова в Москва: Да превърнем Br-exit в Put-in

Гоце трябваше да уточни - без Русия не може да има световна сигурност, защото тя е проблемът, не решението

Пламен Асенов, специално за Faktor.bg

Аз си мислех, че тези дни погледите на всички нашенски партии, които декларират себе си като европейски, са тревожно вперени някъде в пространството между Брюксел и Лондон, а лидерите им трескаво кроят планове как да се спаси ЕС и какви ще ги дъвчем ние, българите, ако съюзът все пак не успее да се спаси.

Обаче - ядец! Оказа се, че великите шефове на социалистическите по форма и руски по съдържание партии БСП и АБВ – Корнелия Нинова и Георги Първанов, които иначе са първи европейци, щом трябва да се всмукнат едни евра, точно в най-кризисния за Европа момент са в Москва.

Не казвам, че са отишли там, за да си вземат едни рубли, макар че си го мисля.

Но казвам, че не само са отишли там, ами се срещат основно с разни московци, чиито имена пълнят европейските забранителни списъци заради ролята им в руската агресия срещу Украйна. И не само се срещат с тях, ами в изявленията си

безогледно атакуват и без това крехката европейска и българска политика

за сдържане на продължаващата руска агресия спрямо целия нормален, демократичен свят.

„Ние сме против участие на България в морската инициатива на Румъния в Черно море и включването на България в регионални военни формати, както и сме за отмяна на санкциите срещу Русия" – каза в Москва Корнелия Нинова. Според пресцентъра на БСП това се случва „по време на срещи, проведени в рамките на 15-я конгрес на партията „Единна Русия” на Владимир Путин”.

Горката женица – поканили я на конгреса, но не и дали думата за приветствие, та трябва да изразява великите си мисли в коридорен формат, между два сандвича и глътка квас. Всъщност за БСП е по-добре така, де, защото никой друг, освен ние тук, в България, няма да научи за поредната Нинова излагация – а на голяма част от нас вече изобщо не ни пука, дотолкова сме свикнали.

Излагацията обаче си е факт и то по няколко направления

Първо, вече и глухите в Габон разбраха, че всъщност никакво включване на България в каквито и да било „румънска инициатива” и „регионални военни формати”, не е имало и няма да има.

Второ, невключването ни особено важи за морските военни формати, защото е всеизвестно, че трите кораба, призвани да ни защитават, са на нивото на самолетите ни, предвидени за същата цел. Ако не и по-зле.

Трето, като суверенна държава, член на НАТО и страна, която участва пълноправно във взимането на всички решения в Алианса, можем – стига наистина практически и финансово да го можем - да се включваме в каквито формати или инициативи самото НАТО реши и Русия няма думата по въпроса. Когато Русия стане член на НАТО – ще има думата, но засега – не.

Четвърто – отмяна на международните санкции срещу Русия ще има, когато тя започне да се съобразява с международното законодателство, да зачита суверенитета и териториалната цялост на държавите, независимо малки или големи, близки или далечни, братски или други. Както и да уважава тяхното право да не искат съвет и братска помощ от руснаците, дори когато руснаците тръпнат от желание непременно да ги дадат, па макар и с цената на жертви от своя страна.

На Корнелия Нинова очевидно не и пука за нищо от това – тя просто държи да си каже своето. С което да демонстрира пред Москва, че си е научила урока и добрата БСП не заслужава толкова време да гледа как Волен Сидеров е по-скъп на Кремъл и по-добре платен от него, отколкото тя, истинската столетна червена бабичка. И държи да си каже урока Нинова, независимо, че той противоречи на българските национални интереси. Но за тях пък на кого ли му пука.

Е, всъщност подозирам, че на самата Корнелия Нинова доста и пука за друго – че онова, което не бе дадено на нея свише, се даде на конкуренцията. Лидерът на партия АБВ Георги Първанов получи правото да изнесе истинско, официално приветствие на конгреса на Путиновата партия в Москва и той го направи съвсем достойно. Имам предвид – достойно като за неговите мерки, не за общите български.

В изказването си например Първанов отново демонстрира много по-мащабно мислене, отколкото Нинова. Той не просто се обяви срещу включването на България в някакви си регионални военни формати, а направо въздигна и изчетка московците с думите, че „преодоляването на новите международни предизвикателства пред системата за сигурност е немислимо без Русия”.

Подозирам какво точно искаше да каже Първанов, но ми се струва, че пак сгафи словесно. Защото уверението, че „няма мир без Русия” всъщност съвсем точно посочва 

кой подклажда конфликтите

Няма нужда човек да е чак толкова умен, дори само от ТАСС да се информира, пак ще му просветне, че точно Русия непрекъснато създава напрежение в света през последните 99 години.

Така че, да, Първанов е прав - без Русия не може да стане работата със световната сигурност. Но без укротяването на Русия, трябваше да уточни - защото тя е самият проблем, не неговото решение.

Но това са смислови тънкости, в които кой ще ти се взира. Иначе сладко и медено Георги Първанов захвана и друга тема, близка на руското сърце, за която Нинова не се сети. В изказването си той декларира, че е най-добре да започне отново работата по прочутия енергиен голям шлем, като възстановим не само проекта АЕЦ „Белене”, но и „Южен поток”.

Както се очакваше, реалният български интерес и европейската позиция по енергийната тема също напълно отсъстваха от речта на Първанов.

Но кой ли се учудва, както самият той каза в началото на изказването си – „АБВ е част от левия патриотичен спектър в Българския политически живот”. Е, да, от левия – със сигурност. Но чак пък патриотичен…..Освен ако патриотизмът към Русия вече го броим за истински български патриотизъм, както беше при Живков.

Така де, а аз се чудя защо тия две български червеношийки отлетяха за Москва в най-съдбовните за ЕС дни. Ами ако съдя от изказванията им, оставам с впечатлението, че са там, за да подпомогнат един назрял процес - колкото може по-скоро кошмарният за нормалните хора Br-exit от Европа да се превърне в старата патриотична мечта - Put-in в Европа.