Аз съм Кемерово, г-н президент, а Вие не сте ли?

В президентството са се наредили „русофил“ до русофила, но те май не обича точно Русия и руснаците, а тези, които я управляват

Инак Румен Радев обича да се снима под руско знаем

Инак Румен Радев обича да се снима под руско знаем

Светослав Пинтев 

В Руската федерация стана ужасяваща трагедия. Днес там е ден на траур.  

25 март 2018 г ще остане в историята като един от най-трагичните дни в съвременната история на Русия.  В търговския център "Зимняя вишня" на миньорския град Кемерово в Сибир избухна опустошителен пожар, който изпепели много хора, живи хора. 
Случи се неделя – родителите очевидно са били  там, за да зарадват  децата си. Трагедията  е  наистина огромна.
Почти всички изгоряха, повечето заключени в двата киносалона. 

Според властите са загинали 64 души, според  хората от града, които не им вярват,  те са над 350. Точно това разминаване накара жителите на да се вдигнат и да направят спонтанен митинг в центъра на града.  Сибиряците се разбунтуваха, последваха ги още 20 града, но сега говорим за друго…
Британският премиер Тереза Мей изпрати съболезнователна телеграма до руския президент Владимир Путин по повод загиналите най-малко 64 души при пожара в търговски център в Кемерово,  съобщи на  своята страница във Фейсбук посолството на Обединеното кралство в Москва, цитирано от Ройтерс. 
Не го направи президентът на България Румен Радев, което е изключително странно. Поне до 28 март сутринта, когато пиша този текст, няколко дни след трагедията.  Очевидно съветниците му умуват дали е удачно държавният глава да изрази съболезнования.

 А не е ли? 

Не е ли важно да си съпричастен с  огромната трагедия на един  народ-мъченик, който наричаш братски.  Нима някой ще те обвини, ще повдигне темата дали има  в това решение  политически нюанси. 
Важна ли е в този момент  позицията на пиарите,  да не се преекспонира „руската връзка“? Или опасението как Кремъл ще погледне на този акт, вбесен от реакциите в Русия? 
 Няма никакво друго обяснение на този абсурд, а тези обяснения граничат с лудостта.

Тук говорим за  хора, не за политиката

Не за Путин и маниите му, а за човешка трагедия и е задължително да покажем своята съпричастност. Това е задължение и дълг на държавния глава….
Наистина ли в президентството, където уж са се наредили „русофил“ до русофила, не правят разликата? Нормално е, като се замисля.     
На 7 януари 2015 г., когато в Париж група ислямсистки малоумници разстреляха журналистите от редакцията на френския сатиричен седмичник „Шарли Ебдо“ , хиляди хора от целия свят написаха в профилите си  в социалните мрежи: Je suis Charlie . Ще рече: „Аз съм Шарли Ебдо“. После тази идея се мултиплицира и стана маркер за съпричастност. „ Аз съм…“ започна да се употребява за изразяване на солидарност с пострадалите от нападенията на джихадистките изроди навсякъде по света, а и изобщо при всякакви трагедии. Тогава троловете завиха на умряло: „Защо не сте…. Нещо руско“.  

Е, дойде и този ден, за съжаление

 Гледах по телевизия «Дождь» живото предаване от протестите. Един симпатичен,   но безкрайно отчаян мъж беше включен на живо и  разказа как е загубил в огнената стихия трите си деца, жена си, внуците си. Потекоха ми сълзи.  И мога да кажа: „Аз съм Кемерово“.   Солидарен съм с руските хора , ужасява ме тази трагедията,  мъченичеството на този велик и изстрадал народ.  Може ли да го каже президентът Румен Радев, който е  знаме на т.нар. русофили? Едно разнородно сборище, което май не обича точно Русия и руснаците, а тези, които я управляват.  
Преди  година Румен Радев изпрати писмо до кралицата на Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия Нейно Величество Елизабет II по повод  тогавашния терористичен акт в Лондон, а за Русия такова няма.

Аз съм Кемерово , г-н президент, а Вие?