Поглезете се с шведски канелени кифлички

Те са важна част от т.нар. Fika или по нашенски – времето за кафе

Знаете ли, че кифличките с канела са важна част от шведската традиция и най-вече за т.нар. Fika или по нашенски – времето за кафе. Всяка година всеки швед изяжда средно по 316 от познатите като “kanelbullar” ароматни канелени кифлички.

От 1999 г. насам в Швеция дори се празнува и т.нар.  “Kanelbullens Dag” – Ден на канелата, който е особено поуплярен празник в тази страна. Рецептата, която предлага blog.liebherr.com, е чудесен начин да разнообразите и ароматизирате с канела уикенда си, но е и достатъчно лесна, за да я приготвите сравнително бързо и като ежедневна следобедна компания на кафето.

Съставки

За канеления топинг:

4 супени лъжици масло (56 грама)
1 чаша кафява захар (180 грама)
3 супени лъжици канела (23 грама)

За тестото:

2 чаши брашно (270 грама)
2 супени лъжици захар (25 грама)
4 супени лъжици бакпулвер (24 грама)
1 чаена лъжичка сол (6 грама)
3 супени лъжици масло (40 грама)
¾ чаша прясно мляко (175 мл)

За пълнежа

½ чаша пудра захар (55 грама)
¼ чаша мляко (60 мл)
5 супени лъжици натурален крема сирене за мазане Philadelphia (75 грама)
4 супени лъжици разтопено масло (50 грама)
Поглезете се!