Почитаме света Злата Мъгленска – покровителка на българите в чужбина

Според житието на светицата млад турчин я издебва и отвлича

Българската православна църква почита паметта ѝ на 18 октомври всяка година. Днес това може да се окаже добър знак за българските парламентаристи, които ще трябва да приемат промените в Изборния кодекс, отнасящи се до възможността сънародниците ни зад граница да могат да упражнят правото си на глас.

Света Злата Мъгленска (на гръцки: Αγία Χρυσή, Агия Хриси) е българска и гръцка светица и великомъченица, живяла през 18 век по време на османското владичество в Македония. 

Родена в бедно семейство в село Слатина, сред трите си сестри тя от малка се отличава със смиреност, благочестивост, твърда и непоколебима вяра в Господ. Рядката хубост на девойката ѝ донася големи изпитания като послушничка в Ошинския манастир

Според житието на светицата млад турчин я издебва и отвлича. Поискал от нея да се отрече от вярата си и да се омъжи за него. Тя не склонила дори пред молбите на близките си да се отвърне от християнската вяра.

Турците дълго и безмилостно я изтезавали, след това я обесили и насекли тялото ѝ на късове. Пречистена в огъня на страданията, Злата Мъгленска предала душата си на Бога на 18 октомври 1795 година.

През 2009 г. по идея на историка проф. Пламен Павлов св. Злата Мъгленска е избрана за небесна застъпница на българките в чужбина. Държавната агенция за българите в чужбина при председателството на Райна Манджукова учредява наградата "Българка на годината" на името на Света Злата Мъгленска, която се обявява всяка година на 21 януари. За 2009 г. наградата е присъдена на Костадинка Кунева и Спаска Митрова.