Почина Урсула Ле Гуин - първата дама на фантастиката

В повечето си творби използва необичайни чуждоземни култури за да предаде послание за нашата човешка култура

Снимка: twitter

Снимка: twitter

Известната авторка на научнофантастични и фентъзи книги Урсула Ле Гуин почина на 88-годишна възраст в дома си в американския град Портланд, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес, като се позоваха на семейството ѝ, съобщи "Дарик".

Нейният син Тео Даунс-Ле Гуин съобщи, че майка му е починала в понеделник, вероятно от инфаркт. По думите му през последните месеци тя е имала здравословни проблеми, свързани със сърцето.

Произведенията на Ле Гуин се отличават сред останалите научнофантастични творби по това, че акцентът в тях е поставен предимно върху социалните науки (най-вече социологията и антропологията). Ле Гуин е известна със способността си да създава правдоподобни светове, населени с герои, които имат чисто човешки характери, независимо от факта, че технически погледнато може да не са хора. В повечето си творби използва необичайни чуждоземни култури, за да предаде послание за нашата човешка култура. Самата Ле Гуин казваше, че понякога най-директният начин да се каже някаква истина е да се разкаже напълно неправдоподобна история като легенда, мит или приказка.

Ле Гуин разчупва много от приетите стандарти в научната фантастика, която, въпреки че разглежда бъдещето, остава консервативна в социален аспект. Творбите й са повлияни от феминистичното движение от края на 60-те и началото на 70-те, от даоизма, от движенията за защита на природата и човешките права.


Урсула Ле Гуин е автор на 20 романа, шест тома поезия, 13 книги за деца, множество кратки разкази и литературна критика.

Тя се прочува с романа си "Лявата ръка на мрака", който печели наградите "Хюго" и "Небюла" през 1969 г.

Романът ѝ "Освободеният" през 1974 г. също печели двете награди, връчвани за най-добри научнофантастични и фентъзи книги.

Най-известните ѝ творби са книгите от поредицата "Землемория", от които са продадени милиони екземпляри по целия свят.