Почина майсторът на анимацията Николай Тодоров

Един от най-талантливите български аниматори Николай Тодоров почина след тежко боледуване. Опелото е на 21 юли от 13:30 ч. в храма "Св. Седмочисленици", съобщиха от Съюза на българските филмови дейци.

Николай Тодоров е създал над 90 анимационни филма, участвали във всички реномирани световни кинофестивали и форуми. Музеят за модерно изкуство в Ню Йорк също е откупил и притежава негови филми.

Филмът му "Грандомания" е селекциониран на 33-ия международен кинофестивал в Кан през 1980 г. в категория за най-добър анимационен филм. На Международния кинофестивал в Хирошима филмът му "Одисея" е избран сред 10-те най-добри анимационни филми за последните тридесет години. "Ден като глухарче" е лауреат на наградата "Сребърен дракон" от фестивала за анимационно кино в Краков (1983).

Последният му голям проект е пълнометражният анимационен филм Мade in Вrachycera, заснет през 2017 г. и с гран при, наградата на критиката и на СБХ - за най-добро изображение, на Световния фестивал за анимационно кино във Варна (2017).

Тодоров има самостоятелни изложби в Москва, Ню Йорк, Анеси, Загреб, Франкфурт, Оберхаузен и др. Илюстрирал е много книги от българската и световната литература.

Съвместно с големия полски режисьор Кшищоф Зануси и с Анри Кулев е продуцент, художник-постановчик и режисьор на пиесата "Недостъпната". Спектакълът е поставен през 2004 г. по повод 100-годишнината на Народния театър и с участието на Аня Пенчева, Ана Пападопулу и Деян Донков.