По-скъпо парно, ако си остъклил балкона

Причината е увеличение на отоплителния обем на апартамента с този на балкона, ако е прибавен към прилежащо жилищно помещение

От следващата зима клиентите на "Топлофикация", които са остъклили и включили терасите си към кухни и стаи на жилището ще плащат повече за парно. Причината е, че отоплителния обем на апартамента ще бъде увеличен с този на балкона, който е прибавен към прилежащото жилищно помещение. 

Фирмите за дялово разпределение и представители на „Топлофикация“ и на етажната собственост в сградата ще бъдат длъжни при годишното отчитане на уредите за изготвяне на изравнителните сметки да засекат и изчислят допълнителните отопляеми обеми, получени при преустройството на жилищата и включване на остъклени балкони. Това е записано в промени на Закона за енергетиката, изготвен от екип на Техническия университет и висококвалифицирани енергийни специалисти на неправителствени организации, внесени в Парламентарната комисия по енергетика на 23 октомври 2017 година. Проектът се подкрепя от омбудсмана Мая Манолова, Федерацията на потребителите и Комисията за защита на потребителите. 

Отопляемият обем на апартаментите се използва за определяне на дела от сградната инсталация, който трябва да платят определени домакинства във входа. Самата енергия от инсталацията на блока ще се измерва в началото на отоплителния сезон и няма да се изчислява по формули, които не дават точни и справедливи стойности. Това ще бъде извършено от фирмите за дялово разпределение заедно с представител на „Топлофикация“. След това дружеството ще е длъжно да подпише индивидуален договор с всеки собственик на апартамент. Домакинствата, които не се отопляват с парно и не ползват топла вода, подгрявана от ТЕЦ-а, могат да не подписват договор с „Топлофикация“. Енергията за "сградна инсталация" за техните жилище ще се плаща от самото дружество, пише в проекта.