Плевнелиев: Възможна е пълна изолация и цялостна дестабилизация на Македоиния

"Македония има исторически шанс“, заяви българският президент в периода 2012 – 2017 година по време на дискусията „Българската и европейска гледна точка: Референдумът в Македония“, организирана от Европейския съвет за външна политика, с помощта на Фондация „Конрад Аденауер“, пише македонското електронно издания “Фокус“.
Има моменти, когато съдбата подава ръка и тя трябва да бъде приета. Македония е точно пред подобна ситуация. Тя има уникална историческа възможност, каза бившият български президент Росен Плевнелиев, по отношение на парламентарния процес за конституционни промени по Договора от Преспа.
Според него преди две десетилетия Македония е била десет години преди България, но днес е най-малко десет години зад България.
„Всичко, което е добро и това, което се случи с България през последните години, е благодарение на членството в ЕС и НАТО. От 1999 г. само чуждите инвестиции в страната са надвишили 40 милиарда евро - каза Плевнелиев.
Той смята, че има три възможни сценария за развитието на Македония. Според него първият е да приемат конституционните промени от македонския парламент и Македония да има ясна перспектива и в региона да има траен мир. Вторият сценарий, на свой ред, казва бившият български президент, са нови избори, които няма да променят ситуацията в Македония.
„Третият сценарий е негативен и Македония може да попадне в пълна изолация и е възможна цялостна дестабилизация - предупреждава Плевнелиев.