Пламен Георгиев: Комисията е внесла 702 дела, исковете за които са над 2 милиарда лева

Нищо не може да направим без решението на съда, нито конфискация, нито запориране

Гражданската конфискация се практикува в много страни. Особено успешна е в Италия. Там има един случай, при който са конфискувани имоти за повече от 700 милиона евро, свързани с мафията. Тази идея тръгва от Америка, после се налага в англосаксонските страни, в тяхната правна система, по-късно и в континенталната.Това заяви председателят на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) Пламен Георгиев в "Още от деня" на БНТ.

"Нашият закон е изключително формален, понякога чисто обективно не е възможно да събереш доказателства. Буквално преди месец излезе едно решение на ВКС, при което се отметна една 8 годишна практика", заяви той. 

"Логични са нападките срещу мен.  В момента комисията е внесла 702 дела, исковете за които са над 2 милиарда лева. Освен сумата от иска за КТБ има и други други суми от други искове, поясни той. Новият орган обединява всички антикорупционни органи в един.  Информацията вече е буквално е на няколко сантиметра разстояние в различните звена. Когато започне да се проверява един случай се проверяват най-малко три неща, обясни Пламен Георгиев. Ние просто вършим проверки. Нищо не може да направим без решението на съда, нито конфискация, нито запориране, каза Георгиев.   Той категорично заяви, че хората, които ще бъдат назначени в комисията на новия орган, ще са професионалисти. При приемане на правилата от НС, по които трябва да се назначат членовете на комисията ще обява имената, каза Георгиев.