Писатели искат отчисления при "отдаване под наем" на техни книги

Става дума за книгите, отдавани от библиотеки, както и от фотокопирането на произведения, обект на авторското право

Над 30 известни български писатели от различни поколения - от Антон Дончев до Алек Попов, Георги Господинов и Милен Русков, се обърнаха с отворено писмо към парламента и Министерството на културата, за да поискат ефективна законова уредба за репрографските си права и възнагражденията си от отдадени под наем книги. Става дума за събиране на отчисления от книгите, отдавани от библиотеки, както и от фотокопирането на произведения, обект на авторското право.

"Когато една песен се слуша по радио, в ресторант или на обществено място, носителите на авторски права получават отчисления. Когато един филм се излъчва безплатно по БНТ – носителите на авторски права получават отчисления. Ако обаче една книга на български автор се заема и чете в различни библиотеки в страната от хиляди абонати, авторът на тази книга не получава и стотинка. Това не е справедливо", посочват писателите по повод течащите промени в Закона за авторското и сродните му права (ЗАСПС).

"За да изпълни своите задължения съгласно вътрешното и европейското законодателство, държавата е длъжна да изработи ефективен механизъм за разпределение на тези средства, която да съдържа като минимум отговор на следните въпроси: кой е задължен да заплаща тези възнаграждения, как да се установява техният размер - да се договаря или да се установява от държавата, как да се разпределят постъпилите суми между правоносителите", гласи писмото.

Авторите, някои от които са и адвокати по интелектуалната собственост, посочват, че уредбата съществува "в зародиш" в ЗАСПС и дори се предполага чрез нея да постъпват средства във фонд "Култура", но това не се случва, тъй като държавата пропуска да създаде ефективен механизъм за събиране на отчисления вече повече от 20 години. "Българският писател работи в изключително неблагоприятни условия по много причини - сравнително малобройното население на държавата, неговата неплатежоспособност, а също така и практическата липса на книжарници в повечето градове и села на страната. При ниските доходи в държавата библиотеките и читалищата остават единственото сериозно място за достъп до книжовност и знание", посочват те.

Писмото е подписано от Алек Попов, Амелия Личева, Ангел Игов, Антон Дончев, Божана Апостолова, Бойко Ламбовски, Васил Георгиев, Веселина Седларска, Владимир Зарев, Георги Бърдаров, Георги Господинов, Георги Константинов, Георги Тошев, Деян Енев, Елена Алексиева, Емил Андреев, Емануил Видински, Захари Карабашлиев, Здравка Ефтимова, Иво Сиромахов, Кристин Димитрова, Милен Русков, Мирела Иванова, Недялко Йорданов, Петър Чухов, Пламен Дойнов, Светослав Иванов, Теодора Димова, Христо Карастоянов, Юлия Спиридонова.