"Пирогов"-ци трети ден протестират, искат директорът да си ходи

Според представител на ръководството на здравното заведение исканията на персонала са несъстоятелни

Лекари, медицински сестри и санитари от "Пирогов" протестираха за трети пореден ден, съобщава БНТ. Служителите на болницата негодуват срещу лошото, според тях, управление на новия директор на болницата д-р Асен Балтов.

Призивите на протестиращите отново са ръководството да подаде оставка.

Твърденията на протестиращите медици от "Пирогов" са, че в последния месец заплатите им са намалени. По тяхно мнение на половина са орязани и консумативите в болницата.

Позицията им оспорва заместник-директорът по лечебната дейност на "Пирогов" проф. Николай Габровски. Той обясни, че болницата работи нормално и е подобрила финансовите си резултати.

За вече случило се увеличение на заплатите с 3-4%, обясни проф. Габровски.

По-рано днес Габровски изтъкна в ефира на БНТ, че проверките в "Пирогов" не спират.

В сегашната проверка няма нищо притеснително, тя ни помага да се подобри начина на работа, а от началото на годината проверките са десетки, коментира неврохирургът.

Лечебното заведение в началото на годината е имало 17 млн. лева просрочените задължения, сега за пръв път от много години насам са намалели, обясни проф Габровски.

Той отчете, че цените на медикаментите и консумативите в болницата през тази година, в резултат на допълнителни споразумения към договори, са намалени между 10 и 30%. В ежедневната работа харчим по-малко, добави той.