Пиеса на Бергман в афиша на Театър „Народна армия“

"След репетицията" - един спектакъл за чувствата, страстта, въжделенията и любовта

снимки: Иван Дончев

Театър “Българска армия“ представя за първи път  пиесата на Ингмар Бергман „След репетицията“.

Един спектакъл за чувствата, страстта, въжделенията и любовта, за който авторът казва: „Това е произведение, което представлява моя откровен опит да бъда откровен."

„След репетицията” е историята на режисьор и две актриси, която трудно може да бъде разказана, но си заслужава да бъде видяна. Театралната критика открива в тази пиеса любовна изповед – „театър за театъра”, в който актьорите играят актьори, а техните превъплащения, страсти и илюзии се лутат между живота в реалността и живота на сцената.

Но как да опишеш емоциите на Артиста? Как да обрисуваш тънката граница между реалността, съня, спомена, мечтата…? Дали днешната любов не е просто носталгичен опит да преживеем отново отминалата? Имало ли е любов, или е било само роля?, биха попитали любознателни зрители, провокирани от заглавието на пиесата.

Шифърът на този спектакъл разчита рижисьорът на пиесата Валентин Ганев, който споделя: "Репетицията е повторение, проба, търсене, лутане, откриване, фантазия, бълнуване, страст, пот, смях, радост и мъка... - ЖИВОТ.
Какво идва след репетициите? Представление. Ако погледнем на човешкия живот като на репетиция, след нея идва голямото представяне...  пред безкрая... или по-нататък...
Къде е това след края на безкрая?..."

Отговор на този и още много въпроси търсят героите в пиесата, в които се превъплъщават любиме актьори от Армията – Стефка Янорова, Гергана Плетньова и Веселин Ранков.  

Пиесата на Бергман „След репетицията“ може да гледате на 11, 15 и 27 януари на сцената на Театъра на армията.