Петролни компании атакуват фирми на Марешки в Комисията за защита на конкуренцията

По думите на Валентин Златев над варненския бизнесмен има разпънат "политически чадър"

Веселин Марешки

Веселин Марешки

Петролните компании "Лукойл България" ЕООД; "Еко България" ЕАД; "НИС петрол" ЕООД; "Петрол"АД; "Синергон петролеом" ЕООД; "Ромпетрол България"ЕАД; "ОМВ България" ООД са изпратили жалба до Комисията за защита на конкуренцията срещу фирмата на семейството на Веселин Марешки "Трейднет Варна". Това става ясно от образуваните производства на КЗК, публикувани на страницата на Комисията.

В нея конкурентните на Марешки фирми сезират КЗК за дъмпинг от страна на бензиностанциите на варненският фармацевтичен бос.

Ответник по производството е "Трейднет Варна" ЕООД, която снабдява с горива бензиностанциите на Марешки. 

На 21 ноември, след като бе разпитан в прокуратурата за думите му, че над Марешки е бил разпънат "тежък политически чадър", председателят на Българската петролна и газова асоциация и генерален директор на "Лукойл България" Валентин Златев заяви, че фирми от БПГА ще внесат жалба в КЗК за дъмпинг от страна на фирми на Веселин Марешки. 

Златев определи като "класически дъмпинг" случващото се с две фирми на Веселин Марешки, които се занимават с горива, тъй като те са на загуба - едната с 1,8 млн. лв., а другата - с 13,3 млн. лв. 

"Аз ще очаквам този път КЗК да се произнесе и да каже така ли е, или не е така", допълни Златев. 

По думите му не Марешки е проблем на Валентин Златев, на "Лукойл" е проблем на българската държава. Според него въпросът е дали държава бори ли се срещу сивата икономика или започва да се слива с нея. 

"Държавата трябва да каже събира ли си всички данъци" или позволява на някого да получава непонятни отстъпки, категоричен е Валентин Златев.